Gemeente Waterland


Deze maand (maart) zal de Waterlandse politiek zich buigen over de kadernota voor 2006. In dit document geeft het college van B&W een voorzet voor de begroting 2006 om de gemeenteraad in een vroegtijdig stadium keuzemogelijkheden te bieden. Aangezien de gemeente Waterland niet ruim bij kas zit bestaat dit 'nieuwe beleid' voornamelijk uit (door het Rijk) verplichte onderdelen. De kadernota is daardoor een wensenlijstje met een groot verplicht karakter.

Wederom keuzes
Het college ziet voor 2006 een tekort aankomen van ongeveer 325.000, maar dit bedrag kan oplopen tot 500.000. Een groot deel van deze bedragen bestaat uit kosten die voortkomen uit wettelijke verplichtingen en zijn daarom niet te vermijden. Dit betekent dat het college de gemeenteraad opnieuw zal vragen om keuzes te maken; het terugbrengen van de uitgaven of het verhogen van de inkomsten.

Behandeling
De eerste behandeling van de Kadernota heeft plaatsgevonden op 15 maart in de commissie Algemene Zaken en Economie. Volgens planning zal de gemeenteraad zich vervolgens op donderdag 28 april uitspreken over de kadernota. Daarmee zijn dan de eerste contouren van de Begroting 2006 vastgesteld.