Gemeente Soest

Buurtworkshop Energie

Datum: 16/03/2005

Soesterbergse deelnemers buurtworkshop Energie: "Energie besparen doe je samen"

De deelnemers aan de workshop 'Energie' in Soesterberg op 10 maart 2005 hebben zich uitgesproken voor een gezamenlijke aanpak om energie te besparen. Zij kwamen tot deze conclusie in relatie tot het op termijn verplichte energiecertificaat voor de bestaande woning (EPBD).

Het gezamenlijk laten uitvoeren van noodzakelijke besparende maatregelen maakt deze betaalbaar door het voordeel van collectieve aanschaf en installatie. Voor het treffen van grotere energiebesparende maatregelen (dubbel glas HR++, vloer-, dak- en spouwmuurisolatie) is op dit moment geen subsidie beschikbaar.

De deelnemers aan de workshop onderkennen dat planning, overleg en een goede voorbereiding tussen inwoners per straat of buurt noodzakelijk is.

Meer dan 50% van de deelnemers geeft aan een
EnergiePrestatieAdvies(EPA) te willen. Door de workshop is de gemiddelde deelnemer nieuwsgierig naar de energieprestatie van de eigen woning. Ook hier wordt onderkend dat het laten uitvoeren van een EPA, gezamenlijk met andere bewoners, een betaalbare mogelijkheid schept.

Door het uit laten brengen van een EnergiePrestatieAdvies(EPA) is het mogelijk de energie-index van de woning te bepalen. Een EPA is een maatwerkadvies van een onafhankelijk gecertificeerde adviseur over de mogelijkheden om vooral, door isolatie, gas te besparen. Van de jaarlijkse behoefte aan gas wordt ongeveer 80% gebruikt voor het verwarmen van de woning. De noodzaak om het huis te isoleren is hiermee aangegeven.

Met de workshop 'Energie' in Soesterberg is een einde gekomen aan een serie van 6 buurtworkshops. De workshops zijn elke keer in een andere wijk van de gemeente Soest gehouden. Met de organisatie van de workshops heeft de gemeente zicht gekregen op de wensen van de individuele inwoners ten aanzien van de mogelijkheden om te komen tot energie besparing.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer