Nieuw-Vlaamse Alliantie


Jan Loones ontvangt toeristische delegatie uit Bulgarije (16/03/05)

Een belangrijke toeristische delegatie uit Bulgarije, bestaande uit de Deputy-Ministers voor enerzijds cultuur en toerisme en anderzijds regionale ontwikkeling en openbare werken, de voorzitter van de parlementaire commissie van regionale ontwikkeling, de gouverneur van de provincie Bourgas en burgemeesters van de Zwarte Zeekust (Tsavero en Balchik) brachten de voorbije week een toeristisch bezoek aan Nederland en Vlaanderen.

De delegatie werd vergezeld van een cameraploeg van de Bulgaarse nationale televisie, die van Jan Loones een interview afnam waarin voornamelijk de spanning bellicht werd tussen massatoerisme en de zorg voor authenticiteit.

De dag in Vlaanderen werd georganiseerd door de Coördinatie Geïntegreerd Beheer van Kustgebieden van de provincie West-Vlaanderen, die een beroep deed op Jan Loones, om in de hoedanigheid van Vlaams volksvertegenwoordiger en 1ste schepen in Koksijde, het samenspel tussen het Vlaams toeristisch beleid en het gemeentelijk beleid voor ogen te brengen. De uitdagingen waarvoor Toerisme Bulgarije staat zijn immers vergelijkbaar met deze in Vlaanderen: de zorg voor mobiliteit, urbanisatie, natuur en cultuur en identiteit.
Jan Loones bracht in september 2004 een bezoek aan Bulgarije, wat uiteraard uitwisseling van gedachten in de hand werkte.

Door de delegatie werden bezoeken gebracht aan de ontmantelde marinebasis Lombardsijde in het Vlaams natuurreservaat de IJzermonding en aan het strandgedeelte van dit natuurreservaat (LIFE-project ICCI) en aan de afbraakwerk van het oud RWZI Nieuwpoort (Life-project FREYDA). Daarbij kregen ze toelichting van ir. Jean-Louis Herrier, hoofd van de Cel Kustzone. In het oud-gemeentehuis van Oostduinkerke werd een rondetafeldebat gehouden, onder leiding van Jan Loones.

Uiteraard werd de delegatie ook verwend met wat Vlaamse streekgastronomie: in Estaminet De Peerdevisser werden de garnalen, verse slibtongetjes en het paardenvissersbier ten zeerste gewaardeerd.

Auteur:
Vlaams parlementslid
Jan Loones

Meer informatie:
Contactpersoon: Jan Loones, Vlaams parlementslid Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: jan.loones@n-va.be
Url: www.n-va.be