Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

15-03-2005

Emil Broesterhuizen nieuwe directeur algemene zaken KNAW

Drs. E.A.A.M. (Emil) Broesterhuizen is per 1 juni a.s. benoemd tot directeur algemene zaken/directievoorzitter bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Hij volgt drs. C.H. (Chris) Moen op, die per 1 mei 2005 zijn functie zal neerleggen. De heer Broesterhuizen (58) is thans plaatsvervangend directeur Onderzoek en Wetenschapsbeleid (OWB) van het ministerie van OCW.

Broesterhuizen is opgeleid als chemicus. Vanaf eind jaren zeventig is hij werkzaam bij het ministerie van OCW, met een korte onderbreking voor een dienstverband bij het ministerie van LNV. In 2000 werd hij benoemd tot plaatsvervangend directeur, een functie die hij tot juni 2001 combineerde met de leiding van de afdeling Algemene Vraagstukken Wetenschapsbeleid en Internationale Samenwerking van de directie OWB.

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (opgericht in 1808) is een genootschap met tweehonderd streng geselecteerde leden dat de wetenschapsbeoefening bevordert. De KNAW treedt op als adviesorgaan van de regering, stimuleert de internationale wetenschappelijke samenwerking, is actief bij de kwaliteitsbeoordeling van wetenschappelijk onderzoek en voert het beleid en beheer voor zeventien instituten. De KNAW heeft een omzet van 120 miljoen euro en telt 1300 personeelsleden, waarvan 1200 in de instituten en 100 op het hoofdkantoor in het Trippenhuis te Amsterdam.

De directeur algemene zaken is voorzitter van een collegiaal beslissende directie die verder bestaat uit twee parttime directeuren voor respectievelijk de instituten levenswetenschappen en de instituten geestes- en sociale wetenschappen en een directeur bedrijfsvoering. De eigen portefeuille van de directeur algemene zaken omvat het wetenschappelijk genootschap, advies, kwaliteitsbeoordeling, internationale samenwerking, uitgeverij en voorlichting.

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam.
Afdeling Voorlichting tel. 020-5510733, fax 020-6204941. voorlichting@bureau.knaw.nl