Gemeente Delfzijl

Persbericht

16-03-2005
Ruim 56 miljoen voor stedelijke vernieuwing Delfzijl

INFORMATIE

Voor de stedelijke vernieuwing van de kern Delfzijl heeft het gemeentebestuur het tweede deel van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing, het ISV, laten opstellen. Het tweede deel beslaat de periode 2005-2009. Voor deze periode zijn maatregelen beschreven voor het centrum en de wijken Scheepvaartbuurt/Over de Gracht en Tuikwerd. De kosten bedragen ruim 56 miljoen en worden voor ruim 45 miljoen gedekt door marktpartijen. De gemeente draagt ruim 7 miljoen bij. De regionale Interreg-subsidie bedraagt 920.000. De ISV-bijdrage is begroot op 3.535.000.

Centrum
Concrete maatregelen zijn onder meer:

- herinrichting Commandementsplein;

- inrichten terrein Zeevaartschool;

- herontwikkelen omgeving Molenbergplein;

- reconstructie kruispunt Buiskoolplein;

- herontwikkeling Spoorstraat;

- wandelroute havenboulevard-centrum;

- aanlegsteiger Damsterdiep.

Plannen in ontwikkeling zijn onder meer:

- leisurestrip tussen stadscentrum en haven;
- jachthaven;

- Damsterkade-Museumhaven;

- scheepvaartmuseum;

- reconstructie stadsmuur en bastions;

- kademuur wordt stadsmuur;

- reconstructie stadsvorm;

- verlenging strand;

- verbeteren verkeer- en parkeerrouting/winkels en winkelgebied.

Scheepvaartbuurt/Over de Gracht en Tuikwerd
Voor de Scheepvaartbuurt/Over de Gracht is nieuwbouw voorzien van 80 woningen. Daarnaast de herinrichting van slooplocaties door nieuwbouw en herinrichting van de openbare ruimte met een voorzieningenstrook. Voor Tuikwerd gaat het om het verbeteren van groenstructuren en aanvullingen van wandel- en fietspaden. Naast vele kleine ingrepen wordt structureel geïnvesteerd in de openbare ruimte en wegenstructuur.

Stedelijke vernieuwing is door een Tweede Kamermotie in 1997 ontstaan. Doel is de leegloop en verpaupering van naoorlogse bebouwing te stoppen. Het budget loopt van 2000 t/m 2009 en is opgedeeld in 2000-2004 en 2005-2009.
De gemeente Delfzijl is door de provincie Groningen aangewezen als ISV-gemeente. Voor de eerste periode heeft Delfzijl prioriteit gegeven aan Delfzijl-Noord. Om in aanmerking te komen voor ISV-subsidie dient de gemeente een MOP, een meerjarenontwikkelingsprogramma, op te stellen. Als het voorliggende MOP door de raad is vastgesteld, wordt het ingediend bij de provincie. Na goedkeuring ontvangt de gemeente de ISV-subsidie van ruim 3.5 miljoen.