Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Horeca is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

16-03-2005

Cao contractcatering: ontslagbescherming voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten

De ongeveer 22.000 werknemers in de contractcatering hebben sinds afgelopen nacht recht op ontslagbescherming als zij in het derde ziektejaar voor minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn. In de nieuwe cao is ook afgesproken dat werknemers een structurele loonsverhoging van 1,25 procent ontvangen op 1 juni 2005. De cao heeft een looptijd van 16 maanden: van 1 januari 2005 tot 1 april 2006.

Anne Koning, onderhandelaar van CNV Horeca: Werkzekerheid is voor onze bond de beste zekerheid die je werknemers kunt bieden. Daarom is het van belang dat werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen om gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers aan het werk te houden. Helaas waren werkgevers niet bereid om diezelfde verantwoordelijkheid te nemen voor werknemers die voor meer dan 35 procent arbeidsongeschikt worden. Als het gaat om deze groep werknemers, hebben werkgevers wel toegezegd alles in het werk te stellen om deze mensen aan het werk te houden om te voorkomen dat zij terugvallen in salaris naar bijstandniveau.
Verder is afgesproken dat de wachtdagen bij ziekte uit de cao worden geschrapt. Daarvoor in de plaats zijn er afspraken gemaakt over de doorbetaling in de eerste twee ziektejaren. Bij ziekte krijgen werknemers de eerste dertien weken een loondoorbetaling van 95 procent van hun salaris. De volgende 39 weken ontvangen zij 90 procent. En in het tweede ziektejaar 80 procent, mits werknemers aantoonbaar meewerken aan hun reĂŻntegratieverplichtingen. En er is afgesproken dat de vakbondscontributie van vakbondsleden van bonden fiscaal vriendelijk wordt behandeld. Werknemers die zich als lid van een bond melden bij hun werkgever krijgen een deel van hun contributie terug. Verder is er een extra aanloopschaal in de cao gevoegd, om zo jongeren makkelijker te laten instromen in de branche. En er is afgesproken om de onduidelijkheid weg te nemen over de gevolgen voor werknemers bij contractwisseling. Daarvoor zijn alvast een aantal positieve aanpassingen op het huidige sociaal statuut gemaakt. Koning: Zo kan er bij contractwisseling niet zomaar geschrapt worden in het personeelsbestand. Met alle afspraken gericht op het behoud van werkgelegenheid is dit in mijn ogen een principeakkoord waardig, dus ik zal het positief aan mijn achterban voorleggen.

Nadere inlichtingen:

Anne Koning, onderhandelaar CNV Horeca:
076 57 24 670
Nancy Abelskamp, persvoorlichter:
030 - 6348 242