Time : 10:07:25 AM
Date : Wednesday, March 16, 2005
Sender Name: Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen

MiNa-Raadvoorstellen voor betere toepassing Aarhusverdrag in Vlaanderen

In 1998 werd in Denemarken het Verdrag van Aarhus afgesloten. Het is een belangrijk verdrag dat de burger het recht geeft op informatie en inspraak en toegang verleent tot de rechter; telkens in milieuaangelegenheden. Het wordt omgezet in allerlei regelgeving en maatregelen en dat zowel op het niveau van de Europese Unie als op Belgisch en Vlaams niveau.
In een recent advies gaat de MiNa-Raad na wat de inhoud is van het verdrag en welke invulling het verder kreeg. Op basis hiervan doet de Raad een reeks aanbevelingen aan de Vlaamse overheid. De belangrijkste daarvan gaan over de toegang tot milieu-informatie en over inspraak.

Openbaarheid van bestuur

Vorig jaar keurde het Vlaams Parlement een nieuw decreet goed dat de toegang tot informatie regelt. Dat decreet biedt individuele burgers een vlot systeem aan om informatie op te vragen bij de overheid. Maar de burger weet dikwijls niet welke informatie hij bij de overheid kan vinden. Om aan dat probleem te verhelpen vraagt de MiNa-Raad de Vlaamse overheid om een inventaris op internet te zetten van alle (recente) overheidsdocumenten die af zijn. De overheidswebsite (www.vlaanderen.be) kan deze documenten digitaal aanbieden. De overheid beschikt ook over een reeks databanken met milieugegevens zoals over het afval dat we met z'n allen produceren of de verontreinigende stoffen die we in het water lozen. Volgens het verdrag moet de Vlaamse overheid ook deze informatie ter beschikking stellen van het publiek. Hiertoe is echter nog een uitvoeringsbesluit op het decreet nodig.
De MiNa-Raad vindt ook dat de overheid meer moet communiceren op maat van specifieke groepen in de samenleving (zoals de bedrijven, de consumenten, de landbouwsector, enz.) in plaats van naar de bevolking in zijn geheel. Door communicatie "op maat" zal de boodschap beter doordringen.
Uit allerlei onderzoek blijkt dat vooral de kleinere gemeenten problemen hebben om de individuele burger die overheidsinformatie opvraagt vlot te helpen. Ze maken doorgaans ook veel minder werk van communicatie. De Vlaamse overheid moet hen daartoe ondersteunen en de samenwerking tussen de gemeenten stimuleren, aldus de MiNa-Raad.

Inspraak

Als de Vlaamse overheid een concrete beslissing moet nemen over plannen zoals het milieubeleidsplan of het ruimtelijk structuurplan, of over milieu- en bouwvergunningen, maakt ze dikwijls gebruik van een openbaar onderzoek. De burger kan dan gedurende een aantal weken het dossier komen inkijken en becommentariƫren. Die inspraakmethode heeft evenwel beperkingen. Internationale en Vlaamse onderzoekers verrichtten al heel wat wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe inspraakmethodes. De MiNa-Raad vindt dat Vlaanderen de resultaten van deze onderzoeken in de praktijk moet toepassen om zo te komen tot meer participatie van de burger aan het beleid.
Als de burger inspraak levert, moet hij ook weten wat er met zijn voorstellen gebeurt. Daarom moet de overheid van elke inbreng een degelijk inspraakverslag opstellen. In dat verslag moet staan welke de voornaamste bemerkingen of voorstellen waren van de burger en wat de overheid daarmee wil doen.

________________________________
Meer info: Pieter Verbeek - 02/558.01.40 -
pieter.verbeek@minaraad.be

Bijlage: zie ook www.pressreleases.be

http://www.minaraad.be