Time : 10:33:21 AM
Date : Wednesday, March 16, 2005
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Volksgezondheid ziet toe op welzijn federale ambtenaren

Oprichting dienst voor preventie en bescherming op het werk

Binnen het Bestuur van de medische expertise van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu huist voortaan een gemeenschappelijke interne preventiedienst voor federale overheidsbesturen. Het KB tot oprichting van de dienst is ondertekend door de verschillende bevoegde ministers: minister Demotte (Volksgezondheid), Van den Bossche (Werk) en Dupont (Ambtenarenzaken). De realisatie van dit project laat de federale staat toe op een efficiënte en kwaliteitsvolle wijze te voldoen aan de wettelijke bepalingen omtrent welzijn op het werk.

Tot voor kort voldeed het welzijnsbeleid van de federale overheid niet aan de wettelijke voorschriften. Elke werkgever is immers verplicht een preventie en welzijnsbeleid te voeren. Het medisch toezicht speelt hierin een belangrijke rol. Voor dit medisch toezicht deden de verschillende federale overheidsdiensten (FOD s) meestal een beroep op de dienst voor
arbeidsgeneeskunde. Deze dienst was echter geen interne of externe preventiedienst conform de wet en was eigenlijk alleen bevoegd voor de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. In het kader van de Copernicushervorming is 2 jaar geleden dan ook beslist de dienst uit te bouwen tot een volwaardige preventiedienst voor alle FOD s, namelijk een Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk, kortweg IDPBW.

Momenteel hebben alle FOD s, met uitzondering van Defensie, toegezegd om een beroep te zullen doen op deze IDPBW. Naast FOD s kunnen ook de federale instellingen van openbaar nut, wetenschappelijke instellingen van de staat en de openbare instellingen van de sociale zekerheid een overeenkomst sluiten. Zo n 70.000 ambtenaren zullen vanaf nu gezondheidsproblemen die in verband staan met de werkomstandigheden kunnen melden aan deze dienst. Werknemers die bijvoorbeeld een veiligheidsfunctie of een functie met een bepaald risico uitoefenen, staan trouwens verplicht onder gezondheidstoezicht. Op de website van het Bestuur van de medische expertise, http://medex.fgov.be/, vindt men de formulieren om dergelijke onderzoeken aan te vragen terug. Verder identificeren de preventieadviseurs allerhande risico s die kunnen voorkomen tijdens het werk en verlenen zij hierover adviezen. Dit kan gaan over de organisatie van de werkplek of over de hygiëne op die arbeidsplaats. Deze dienst is bovendien zodanig samengesteld dat preventieadviseurs en deskundigen met verschillende vaardigheden gecoördineerd kunnen optreden op vlak van ergonomie, geweld op het werk of pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk,... Uiteraard werkt deze dienst nauw samen met de plaatselijke preventieadviseur(s) van elke FOD.

De IDPBW heeft 3 afdelingen: een medisch departement met momenteel 8 arbeidsgeneesheren en 3 verpleegkundigen (op termijn zullen dat 15 arbeidsgeneesheren en 4 verpleegkundigen zijn), een multidisciplinair team met een veiligheidspreventieadviseur, een ergonoom en 2 psychologen. Tot slot is er ook nood aan administratieve ondersteuning. Op dit ogenblik zijn er 6 administratieve medewerkers, maar afhankelijk van het aantal besturen dat aansluit, kan dit aantal uitbreiden.

Contactpersoon: Ria Fransis, verantwoordelijke Bestuur medische expertise, 02/287.06.01

URL: http://medex.fgov.be/