D66

Eigen bijdrage AWBZ voor mensen met een verstandelijke beperking

Aanvullende vragen (in vervolg op vragen van zelfde lid, beantwoord in Aanhangsel van de Handelingen II, 2004-2005, nr. 1053) over het verschil in eigen bijdrage tussen cliënten in een AWBZ-instelling met GGZ-erkenning en in een gespecialiseerde AWBZ-instelling met een erkenning als instelling voor verstandelijk gehandicapten. Artikel 17 Bijdragebesluit Zorg zou geen eisen stellen aan de aard van de instelling of de soort zorg waarvoor ze zijn toegelaten.

Vragen van het lid Koser Kaya (D66) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de eigen bijdrage AWBZ voor mensen met een verstandelijke beperking.(Ingezonden 15 maart 2005) 1 Herinnert u zich de antwoorden op mijn eerdere schriftelijke vragen over de eigen bijdrage AWBZ voor mensen met een verstandelijke beperking?1

2 Klopt het dat artikel 17 Bijdragebesluit Zorg in het geheel geen eisen stelt aan de aard van de instelling of de soort zorg waarvoor zij zijn toegelaten?

3 Is het zo dat sinds 1 april 2003 volgens artikel 17 Bijdragebesluit Zorg niet de aard van de instelling langer bepalend is of de uitzondering van de eigen bijdrage van toepassing is, maar de aanspraak op zorg waarvoor geïndiceerd is? Zo ja, waarom wordt de uitzondering dan niet toegepast als de zorg in de vorm van behandeling en/of activerende begeleiding, in een instelling wordt geleverd vanwege een psychiatrische aandoening?

4 Bent u alsnog bereid de huidige regelgeving onverkort uit te voeren totdat de nieuwe regeling per 1 januari 2006 van kracht is?
---

1 Aanhangsel Handelingen nr.1053, vergaderjaar 2004-2005

15-3-2005 09:47