Waterschap Roer & Overmaas


15-03-2005

Persinformatie: Waterschap test calamiteitenorganisatie hoogwater

Waterschap Roer en Overmaas test haar eigen calamiteitenorganisatie. De oefening simuleert een hoogwatersituatie van de Maas. De afvoer bedraagt momenteel 1300 m3 per seconde en er wordt een snelle stijging verwacht tot boven de 2000 m3 per seconde.

Met de oefening test het waterschap de bereikbaarheid en beschikbaarheid van haar eigen medewerkers en de kadewachten van de Zuid-Limburgse gemeenten. Het laatste hoogwater dateert van 4 januari 2003 en het waterschap vindt het dan ook nodig om de alertheid van de calamiteitenorganisatie te testen. Er wordt tevens de eerste keer een test gedaan met een geautomatiseerd draaiboek hoogwater. Dat is een systeem dat automatisch alle acties en meldingen registreert en controleert waardoor het waterschap meer controle kan uitoefenen op de bestrijdingsmaatregelen en ook andere partijen zoals brandweer, politie en andere betrokken organisaties sneller en vollediger kan informeren.

Het draaiboek is nog volop in ontwikkeling en is onderdeel van het Europees gesubsidieerde project NOAH waaraan het waterschap ook deelneemt. Aan NOAH nemen deel de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer, Regierungspraesidium Karlsruhe, Waterschap Rivierenland, Waterschap Roer en Overmaas, Hoogheemraadschap van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden, Waterschap Aa en Maas, Stadt Köln, Hochwasserschutzzentrale, Institute for Inland Water Management and Waste Water Treatment (RIZA)

Een doorontwikkeling van GDH, FLIWAS (Flood Information and Warning System) genaamd, zal in 2005 het GDH gaan vervangen.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Henri Lemmens van het Waterschap Roer en Overmaas, telefoon 046-4205700