Gemeente Pekela


Nieuwbouw buitendienst BORG kan doorgaan

De gemeente Pekela ziet zich genoodzaakt voor de buitendienst BORG een goede nieuwe huisvesting te realiseren die voldoet aan alle eisen. Eind 2004 moest het college echter uit nader onderzoek constateren dat de plannen financieel niet haalbaar te maken waren. Daarbij speelden ook de verslechterende gemeentefinanciƫn een rol. Gelukkig lijkt er nu wel een oplossing mogelijk. Zowel door de eigen plannen kritisch te bekijken als door samenwerking te zoeken met Acantus Onderhoud, onderdeel van de Acantus Groep .

Beide organisaties, de gemeente (BORG) en Acantus Onderhoud (centraal magazijn t.b.v. de onderhoudsdienst), realiseren hun eigen huisvesting; daarbij wordt voordeel behaald doordat een aantal functies door beide organisaties gezamenlijk gebruikt gaat worden.

De plannen worden de komende tijd verder uitgewerkt. Beide partijen streven naar start bouw in 2005.

Toelichting:
De gemeente is voornemens om samen met Acantus Onderhoud nieuwbouw te gaan plegen voor gezamenlijke huisvesting van werkplaats, magazijn en opslag.
Eigenlijk zijn het twee bedrijfshuisvestingen-onder-een-kap. Elke organisatie krijgt zijn eigen herkenbare ingang, met specifiek benodigde eigen ruimtes, zoals magazijn, werkplaats, kantoorruimte etc. Ook houdt de gemeente zijn eigen buitenvoorzieningen zoals stallingsruimte en zoutopslagloods. De werkplaatsen die er gebouwd zullen worden voor de monteurs, schilders en timmerlieden zijn voor gezamenlijk gebruik evenals diverse andere voorzieningen waar functioneel gezamenlijk gebruik mogelijk is.
Door twee-onder-een-kap te bouwen en door gezamenlijk gebruik mogelijk te maken kunnen de jaarlijkse exploitatiekosten worden gedrukt. Zo ontstaan er synergie-effecten voor beide partijen.

De locatie van de nieuwbouw is nog onderwerp van studie en gezamenlijk overleg: zowel het terrein bij de watertoren (Winschoterweg) als een nieuwe locatie op Industrieterrein West komen in aanmerking. Deze beide mogelijkheden worden verder uitgewerkt en daarna als eindkeuze ter besluitvorming voorgelegd.