Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

16 maart 2005

EU-ministers zoeken geld voor verbetering flatwijken

De Europese ministers voor wonen gaan verschillende wegen zoeken om flatwijken te verbeteren. De Europese investeringsbank EIB gaat mogelijkheden onderzoeken voor nieuwe financiële constructies om deze wijken aan te pakken. De EU-ministers zelf zoeken naar mogelijkheden om EU-fondsen in te kunnen zetten voor het wonen, specifiek voor energieverbetering. Minister Dekker (VROM) en haar Tsjechische collega Paroubek van regionale ontwikkeling vragen namens de ministers de Europese Commissie in een brief om op dit laatste te reageren. Dit zijn de belangrijkste resultaten van een bijeenkomst gehouden op 14 en 15 maart in Praag van de EU-ministers voor wonen. De Commissie en het Europees Parlement krijgen de resultaten toegestuurd.

De conferentie werd gehouden vanwege de vooral slechte onderhoudstoestand van flatgebouwen in de nieuwe lidstaten en de toetredingslanden. "Er zal zeer veel gedaan moeten worden om de flats, flatgebouwen en hun omgeving op een duurzame manier te herstellen en te onderhouden", liet minister Dekker in haar openingstoespraak weten. Een integrale aanpak met aandacht voor de sociale aspecten, beter beheer en financiële middelen zijn daarvoor nodig. De mogelijkheden van financiering door EU-structuurfondsen is uitgesloten, aangezien wonen niet tot het mandaat van de EU behoort. Er moeten dus interne en andere externe financieringsbronnen worden gezocht.

Om de problematiek het hoofd te bieden, pleitte minister Dekker verder voor 'informatie-uitwisseling en onderlinge samenwerking tussen de landen'. Zij gaf aan te werken aan publiekprivate samenwerkingsverbanden om concrete renovatieprojecten in de nieuwe lidstaten op te zetten. Bovendien liet zij weten op maat toegesneden cursussen op het Institute for Housing and Urban Development Studies (IHS) in Rotterdam mee te financieren.

De minister presenteerde tevens een studie over hoogbouw en huisvesting in 28 landen. Belangrijkste conclusie van deze studie is dat gezamenlijk eigendom in combinatie met lage inkomens en slecht functionerende verenigingen van eigenaren leiden tot slecht onderhoud.

In de nieuwe lidstaten is het aandeel flats in de totale woningvoorraad twee keer zo groot als in de oude. Hoogbouwflats werden in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw in grote mate gebouwd. Grote hoeveelheden maatschappelijk kapitaal zijn daar in vertegenwoordigd. Hoogbouw biedt in Europa huisvesting aan ruim 40 miljoen mensen.

Meer informatie

Speech minister Dekker op bijeenkomst EU-ministers voor wonen

Slotverklaring bijeenkomst EU-ministers (pdf, 19 KB)

Studie over hoogbouw en huisvesting in 28 landen (pdf, 1, 13 MB)

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=19772 )