Fraudeurs aangehouden

Utrecht 16-03-2005 - Op 1 maart heeft de Politie Utrecht twee 27-jarige mannen uit Utrecht aangehouden op verdenking van fraude en medeplichtigheid aan fraude.

De ene man is medewerker van een bank geweest, waar hij verdacht werd van fraude van ongeveer 800.000 euro. Tegen de man is in november 2004 aangifte gedaan door zijn voormalige werkgever. Onderzoek door de Financieel Economische Recherche van de Politie Utrecht leverde nog meer gegevens op over de duur en omvang van de vermoedelijke fraude. De andere man wordt ervan verdacht als medeplichtige bankrekeningen beschikbaar te hebben gesteld voor frauduleuze transacties.

Financieel onderzoek is vaak een onderdeel van uiteenlopende rechercheonderzoeken. Zo berekent de politie wat een verdachte verdiend heeft met criminele praktijken en ontneemt dan het wederrechtelijk verkregen voordeel. Dat betekent dat geld en (luxe) goederen in beslag genomen kunnen worden. Het onderzoeken van de financiële situatie en transacties levert ook vaak waardevol bewijs tegen criminelen op. Het huidige onderzoek is echter geheel ingezet als fraudeonderzoek. De Politie Utrecht gaat hier meer capaciteit op inzetten, vanwege de soms grote maatschappelijke gevolgen van fraude, bijvoorbeeld in de vorm van verhoogde premies. Vaak blijkt ook dat geld, verdiend met fraude weer voor andere vormen van criminaliteit wordt gebruikt.

De twee mannen zijn verhoord en heengezonden, in afwachting van behandeling door de strafrechter.