FNV BONDGENOTEN


Bonden en SNS Reaal breken overleg af

FNV Bondgenoten en bank-verzekeraar SNS Reaal hebben dinsdagavond laat de CAO-onderhandelingen gestaakt. Het overleg liep al vast op de harde inzet van het concern op verzelfstandiging van het pensioenfonds, voordat andere CAO-voorstellen aan de orde konden komen. SNS Reaal wil een pensioenstelsel voor werknemers op basis van beschikbare premie, met alle risico's van dien voor de pensioenen van de zesduizend werknemers. Een nieuwe cao lijkt nu verder dan ooit.

SNS Reaal zet hard in op het premiestelsel, dat erop neerkomt dat renteschommelingen en onrust op de beurs geheel voor rekening van de werknemer komen. Van een geïndexeerd pensioen is dan ook geen sprake en het systeem zou zelfs kunnen leiden tot kortingen op de pensioenuitkering. De nieuwe pensioenregeling zou met terugwerkende kracht per 1 januari 2005 moeten ingaan.

FNV Bondgenoten vindt het niet aanvaardbaar dat alle risico's van het plan van SNS Reaal op de werknemers worden afgewenteld en heeft een tegenvoorstel gedaan voor een studie naar het pensioenfonds, in samenhang met de regelingen voor prepensioen en levensloop. Die nieuwe regeling zou dan per 1 januari 2006 van kracht moeten worden. Maar SNS Reaal wilde niet praten over een andere pensioenvorm.

De voormalige 'rode' bank kende vorig jaar een winststijging van ruim 27 procent en maakte deze week bekend een gang naar de beurs te overwegen.