Gemeente Almelo

Gemeente en woningcorporaties sluiten prestatiecontracten voor herstructurering wijken

De gemeente Almelo heeft met de woningcorporaties St. Joseph en Beter Wonen afspraken gemaakt over de herstructurering van de wijken in zuidwest Almelo. Op woensdag 16 maart ondertekenden de betrokkenen de prestatiecontracten, die gelden voor de periode van 2005 tot en met 2009.

Minister Dekker van VROM heeft in 2004 aan de Tweede Kamer aangegeven haast te willen maken met de verbetering van de leefbaarheid in de steden. Het Rijk heeft daarom een pakket maatregelen opgesteld, voornamelijk gericht op de aanpak van de 56 wijken in de 30 grootste steden van Nederland. Het gaat om wijken waar sociale, economische en fysieke problemen elkaar negatief versterken. Om versnelling van herstructurering in deze prioriteitswijken op gang te brengen, stuurt het ministerie van VROM aan op heldere prestatieafspraken. Aan de betrokken gemeenten is gevraagd welke wijken in aanmerking komen voor een prioritaire aanpak.

Wijken
In Almelo is gekozen voor de wijken Ossenkoppelerhoek, Kerkelanden en het Nieuwstraatkwartier (zuidwest Almelo). De prestatieafspraken houden in dat Beter Wonen de komende jaren ruim 43 miljoen euro investeert in dit stadsdeel. Woningstichting St.Joseph zorgt voor een financiële injectie van ongeveer 35 miljoen. De gemeente Almelo zorgt voor de verbetering van particuliere woningen en voor het onderhoud van het zogenaamde groen en grijs.

Ontwikkelingen in zuidwest Almelo In zuidwest Almelo zijn door de gemeente en de corporaties al verschillende ontwikkelingen in gang gezet of afspraken gemaakt om te werken aan vernieuwing en herstructurering. Voorbeelden zijn:
De uitvoering van de wijkontwikkelingsplannen Ossenkopperhoek en Kerkelanden;
Het recent uitgevoerde project Onze buurt aan zet'; Het uitvoeren van particuliere woningverbeteringplannen; De bouw- en herstructureringsplannen van de Beter Wonen St Joseph zoals: de sloop van de flats aan de Rembrandtlaan, de sloop van de Willibrordkerk en de verbetering van een groot aantal woningen in het Nieuwstraatkwartier.

Daarnaast zijn in het door de gemeenteraad vastgestelde Masterplan kernprojecten aangewezen waarvan een aantal specifiek gericht is op het stadsdeel zuidwest, zoals: Intensiveringszone Henriette Roland Holstlaan- Burgemeester Ravenslootsingel: een overzichtelijkere en herkenbare nadering van het centrum vanaf Almelo Zuid; Weezebeekzone: de ontwikkeling van kleinschalige kantoren en publieksgerichte bedrijven in een parkachtige omgeving; Internationale Indoor Sportaccommodatie (IISPA): de bouw van een sporthal bij het huidige Polmanstadion voor het beoefenen van indoor (top)sport);
De bouw van brede buurtscholen en multifunctionele accommodaties.