Gemeente Utrecht

FIETSEN IN VOETGANGERSGEBIED DEELS TOEGESTAAN

Buiten winkeltijden en de laad- en lostijden in de ochtend wordt fietsen binnenkort toegestaan in het voetgangersgebied van de Utrechtse binnenstad. Het gedeeltelijk openstellen van het voetgangersgebied voor fietsers vindt onder andere plaats op verzoek van winkeliers in de binnenstad die de sociale controle in het gebied willen vergroten.

In de praktijk komt het deels openstellen van het voetgangersgebied erop neer dat fietsen dagelijks wordt toegestaan van 's avonds 18.00 uur tot 's morgens 06.00 uur. Op dagen met een koopavond geldt dat het gebied toegankelijk wordt voor fietsers vanaf 21.00 uur. Naast het verbeteren van de sociale controle wil de gemeente met de verkeersmaatregel ook helderheid scheppen voor fietsers. Veel van hen zijn momenteel ten onrechte in de veronderstelling dat fietsen in het voetgangersgebied mag. De huidige verkeersborden wekken nogal eens verwarring en zullen worden vervangen door het bord 'zone voetgangers' met nieuwe onderborden. Hierdoor kan de politie ook sneller en beter optreden tegen fietsers die de regel overtreden.

Deze week vindt op de gemeentepagina's van Ons Utrecht de publicatie plaats van het voorgenomen verkeersbesluit. Hierop kunnen gedurende twee weken zienswijzen worden ingediend. Wanneer deze beantwoord zijn en er geen aanleiding is tot wijziging van het verkeersbesluit, vindt de publicatie plaats van het definitieve besluit. Op dat moment zullen ook de verkeersborden rondom het voetgangersgebied worden aangepast en treedt de nieuwe regel in werking.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Casper van Riet, Stadhuis Bestuurscommunicatie, tel. (030) 286 11 48.