FNV

Overleg over cao bij SNS Reaal zit muurvast

Voor de zesduizend werknemers van de bank-verzekeraar is een nieuwe cao ver weg. De verzelfstandiging van het pensioenfonds is het probleem.
"We hebben een keihard conflict", zegt Patrick Banis, bestuurder van FNV Bondgenoten. SNS Reaal wil het pensioenfonds verzelfstandigen. De werkgever gaat dan alleen een vaste premie betalen. De risico's van de beleggingen komt dan geheel voor de werknemers. Van een geïndexeerd pensioen is dan ook geen sprake. De regeling zou per 1 januari 2005 moeten ingaan.

Banis: "Als het slecht gaat met de beurs, zijn de mensen de dupe. Het zou zelfs zo ver kunnen gaan dat er gekort wordt op de pensioenuitkering. Volstrekt onaanvaardbaar."

FNV Bondgenoten heeft een tegenvoorstel gedaan. Een studie naar het pensioenfonds, in samenhang met prepensioen en levensloop. De nieuwe regeling zou dan per 1 januari 2006 van kracht moeten worden. SNS Reaal ziet echter niks in dit voorstel.

Pikant detail is dat de voormalige `rode' bank over vorig jaar een winststijging van ruim 27 procent kende en een gang naar de beurs overweegt.
Attachments:
SNSpamflet