VER.BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDSEN

Pijn wordt verdeeld

Goed rendement nog geen oplossing voor pensioenfondsen

De bedrijfstakpensioenfondsen behaalden in 2004 een gemiddeld beleggingsrendement van 10,5% over hun vermogen. 2005 kenmerkt zich door premieverhogingen (vaak tot boven het kostendekkende niveau)en kortingen op de indexering. Met dit alles hebben de fondsen hun financiële positie sterk kunnen verbeteren. De vermogens van de fondsen zijn met ongeveer 40 miljard euro toegenomen tot 358 miljard euro. De gemiddelde dekkingsgraad - op basis van de rekenrente van 4%
- is gestegen van 111,5% in 2003 tot 118% eind 2004.

De zorgen zijn echter nog niet opgelost. Door de marktwaardering die volgend jaar wordt ingevoerd, wordt de invloed van de rente op de verplichtingen vergroot, zonder dat pensioenfondsen daarop kunnen ingrijpen. Dat zal ook grote invloed hebben op de dekkingsgraad.

Directeur Peter Borgdorff van de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB) is blij met het behaalde rendement: De goede beleggingsresultaten van de afgelopen twee jaar vormen een zekere compensatie voor de drie slechte jaren daarvoor. Het rendement van de afgelopen vijf jaar is voor de meeste fondsen weer in de positieve cijfers. Over de afgelopen tien jaar is - met uitschieters naar boven en beneden - over het algemeen een rendement behaald tussen de 6 en 9% (voetnoot).

Borgdorff tekent daarbij wel aan: Vanaf volgend jaar moeten de verplichtingen worden gewaardeerd op basis van de kapitaalmarktrente, die in 2004 is gedaald van 4,9 naar 4,2%. Daardoor zouden op basis van marktwaarde in 2004 nieuwe aanspraken en bestaande verplichtingen duurder zijn geworden. Gewaardeerd op marktwaarde zou de dekkingsgraad in 2004 juist een daling te zien hebben gegeven.

Beleggingen
Het positieve beleggingsresultaat in 2004 wordt voor een belangrijk deel verklaard door de goede rendementen van aandelen en onroerend goed. Enkele grote fondsen hebben een bovengemiddeld rendement behaald. Door hun omvang hebben ze een grote invloed op het (gewogen) gemiddelde. De mediaan van de beleggingsresultaten is 7,6%: de helft van de fondsen heeft een beter resultaat behaald, de helft zit daaronder. Het gemiddelde belang van aandelen is met 2%-punt gestegen. De portefeuille van bedrijfstakpensioenfondsen bestaat nu voor 45% uit aandelen, 43% uit obligaties en 12% uit onroerend goed.

Premie
In totaal zijn de pensioenpremies in 2005 met 10% gestegen. In 2004 waren de premies al met 17,5% gestegen. In twee jaar tijd betekent dit een stijging van 14 miljard euro tot ruim 18 miljard euro. De premies liggen daarmee ruim boven het kostendekkende niveau. Ten opzichte van 2001 - toen de premies nog ongeveer 9 miljard euro bedroegen - is het premievolume zelfs verdubbeld. Per deelnemer is de premie in 2005 gemiddeld met 30 euro bruto per maand toegenomen. De werkgevers nemen hiervan gemiddeld een kleine 20 euro voor hun rekening. Voor de deelnemer betekent dit dus een toename van de premie met gemiddeld ruim 10 euro bruto per maand.

Indexatie
De gemiddelde indexatie van de pensioenen voor gepensioneerden in 2004 bedraagt 0,25%. Wanneer een volledige indexatie zou zijn toegekend, zou 0,35% zijn geïndexeerd. Per gepensioneerde komt de korting neer op een bedrag van 50 eurocent bruto per maand. Ongeveer 300.000 gepensioneerden (ofwel 30% van de gepensioneerden bij een bedrijfstakpensioenfonds)ontvangen geen structurele indexatie omdat de loonstijging in de sector of de financiële situatie van het fonds daar aanleiding toe geven. 10% hiervan ontvangt wel een eenmalige indexatie. De meeste bedrijfstakpensioenfondsen met een middelloonregeling, hanteren dezelfde korting voor de pensioenopbouw van de huidige werknemers als voor hun gepensioneerden.

Dekkingsgraad
De bedrijfstakpensioenfondsen hebben gezamenlijk bijna 40 euro miljard meer vermogen dan benodigd is voor de door de toezichthouder minimaal voorgeschreven dekkingsgraad van 105%. Volgens de nu nog geldende calculatie is er echter nog eens 35 miljard euro extra nodig om aan de gewenste dekkingsgraad van 130% te voldoen. Volgens het Financiële Toetsingskader, dat vanaf volgend jaar geldt, zou dat bedrag waarschijnlijk ongeveer 10 tot 15 miljard euro lager zijn uitgevallen. Alle fondsen hebben meer vermogen dan de waarde van de verplichtingen (dekkingsgraad van 100%). Zes fondsen voldoen echter nog niet aan de minimaal door de DNB vereiste dekkingsgraad van 105%. In totaal betreft het hier ongeveer 30.000 deelnemers ofwel 6 promille van het totale aantal bij bedrijfstakpensioenfondsen aangesloten deelnemers. Het gaat hierbij in totaal om een bedrag van 40 miljoen euro.

Voetnoot: Het WM-Universum kent een 10-jaars rendement van 8,3%.

contactpersoon:

Gerda Smits

Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen
Zeestraat 65d
2518 AA Den Haag
Tel: 070 362 80 08
Fax: 070 362 80 09
e-mail:info@vb.nl
www.vb.nl

De Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB) is opgericht in 1985. Namens de 86 leden behartigt de VB de pensioenbelangen van 4,6 miljoen deelnemers in bedrijfstakpensioenregelingen, ruim 1 miljoen gepensioneerden en 6 miljoen slapers. Nagenoeg alle bedrijfstakpensioenfondsen zijn bij de VB aangesloten. De leden van de VB vertegenwoordigen samen meer dan 75% van het aantal deelnemers in collectieve pensioenregelingen. Het gezamenlijk belegd vermogen van de ledenfondsen bedraagt ruim 350 miljard euro.

De bij dit persbericht horende overzichten staan op de website van de VB www.vb.nl

16 mrt 05 12:15