Gemeente Harderwijk

16/3/2005

Berends wil verborgen parel oppoetsen

16-3-2005

Schrijven! had mevrouw Berends geroepen toen de vacature voor het Harderwijkse burgemeesterschap in beeld kwam. Ze was zeer enthousiast over de sollicitatie die ik voornemens was naar stad Harderwijk/Hierden te sturen, vertelde burgemeester Berends afgelopen vrijdag bij zijn installatie. Zij typeerde Harderwijk met: gezellige winkelstad, goede ligging, paling, vis in het algemeen, het Dolfinarium natuurlijk en de sauna in Hierden, waar haar vriendinnen naar toe gaan. Voor mijzelf lagen de argumenten om te solliciteren in een stad met veel karakter, historische stad, monumentaal natuurlijk, de ruimtelijke vraagstukken die er spelen, Drielanden, de spoorzone en Waterfront, het zijn van centrumgemeente.
Inmiddels zien ook de kinderen Simone (15), Ilse (13) en Rutger (11) uit naar Harderwijk. Het burgemeestersgezin heeft al wat op het oog en in Zwolle staat het huis te koop.

Onze nieuwe burgemeester schetste zichzelf in zijn toespraak voor raad en genodigden.Ik ben het type bestuurder dat midden tussen de Harderwijkse en Hierdense samenleving wil staan. Ik ben iemand die graag betrokken wil worden bij allerlei zaken die spelen in de stad. U kunt mij verwachten op allerlei manifestaties. Ik ben ook iemand die sfeergevoelig is. Ik zie graag mensen om mij heen die direct zijn, ook een tikje humorvol, maar bovenal allerlei ideeën hebben hoe ze de stad verder zouden kunnen helpen. Ik zeg in ieder geval hierbij dat in mijn inwerkprogramma de komende maanden de burgemeester op bezoek komt, ik kom naar u toe. Mijn eerste kennismakingen met de inwoners van Harderwijk waren absoluut al hartverwarmend.

Positie bepalen
Wat zie ik als de inhoudelijke opgave van Harderwijk en Hierden? De ambities zijn geformuleerd in al de verschillende beleidsnota´s, maar dat is allemaal nog globaal. Natuurlijk het
Meerjarenontwikkelingsprogramma, het grootstedelijke ontwikkelingsprogramma (GSO) vanuit de provincie, het Structuurplan 2020, de Stadsvisie enzovoorts.
Persoonlijk vind ik Harderwijk nog een te verborgen stad. Tussen water, bos, A28 en spoor ligt in mijn beleving een verborgen parel die wat meer opgepoetst mag worden. Een duidelijke positiebepaling tussen Amersfoort en Zwolle lijkt logisch, maar ook positiebepaling ten opzichte van Lelystad en Apeldoorn. En dat geldt zowel in ISV-verband als ook vanuit het stedelijke ontwikkelingsbeleid van de provincie. We praten dan over inhoudelijke gebieden als toerisme en recreatie, bedrijvigheid, sociale vraagstukken, onderwijs, wonen en infrastructuur. U mag van mij verwachten dat ik op deze integrale positiebepaling sturing zal geven. Waarbij ik scherp zal sturen op samenhang, planning en financiering van allerlei grote projecten die dan weer onder die verschillende beleidsterreinen vallen. Noem het maar coördinatie grote projecten.
In het kader van de integrale visie op de koers van Harderwijk en Hierden ben ik voorstander van het van gedachte wisselen, maar ook gemonitord worden door een aantal partijen die grote of minder grote belangen hebben in de ontwikkeling van de stad en haar omgeving. Ik zou dan ook een soort Harderwijk Morgengroep in het leven willen roepen bestaande uit sleutelfiguren uit deze omgeving maar ook verborgen sleutelfiguren. Initiatieven daartoe kunt u ook tegemoet zien.

---

gemeente harderwijk © gemeente harderwijk 2001