Gemeente Harderwijk

16/3/2005

Raad van State vernietigt provinciaal goedkeuringsbesluit Lorentz-oost

16-3-2005

Op 16 maart 2005 heeft de Raad van State uitspraak gedaan over de goedkeuring van het bestemmingsplan Lorentz-oost. Daarmee is het door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan overeind gebleven. De volledige uitspraak is na te lezen op www.raadvanstate.nl, onder zaaknummer 200400801.

De Raad van State heeft geoordeeld dat de provincie bij de goedkeuring haar eigen streekplan niet voldoende in acht heeft genomen, en dat de locatiekeuze voor het Regionale Bedrijventerrein bij Harderwijk onvoldoende is gemotiveerd.
De Raad van State vernietigt daarom het goedkeuringsbesluit van de provincie.
Overigens betekent deze uitspraak niet dat het RBT op Lorentz-oost nu van de baan is; de goedkeuringsprocedure moet worden overgedaan, en de provincie moet daarbij een aantal zaken beter onderbouwen.

De gemeente Harderwijk is uiteraard niet blij met deze uitspraak. In een eerste reactie geven de wethouders R.T.J Daamen (economische zaken) en F.A. De Lange (Ruimtelijke Ordening) aan dat dit besluit niet helemaal onverwacht komt.

We maakten ons al zorgen over de goede afloop. De Raad van State had tijdens de zitting de nodige kritische vragen bij de gevolgde procedure in verband met de afwijking van het streekplan en bij de motivering van de locatiekeuze.
De gemeente is het beslist niet eens met het oordeel van de Raad van State dat de locatiekeuze onvoldoende onderbouwd zou zijn. Er is in het voortraject veel onderzoek verricht, en daaruit is duidelijk gebleken dat er in deze regio geen betere locaties te vinden zijn. We overwegen dan ook geen andere locatie. De provincie is dezelfde mening toegedaan.

De Provincie moet nu een nieuwe beslissing nemen over de goedkeuring van het bestemmingsplan.
De gemeente gaat er van uit dat het bestemmingsplan in die procedure alsnog onherroepelijk wordt goedgekeurd.
Door deze uitspraak wordt de uitvoering van het plan wel met ten minste een jaar vertraagd.

---

gemeente harderwijk © gemeente harderwijk 2001