Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

11-3-2005

Gratis of goedkoop parkeren voor schone auto's. Dat is één van de mogelijkheden die staatssecretaris Van Geel ziet om ook in de lokale belastingen meer rekening te houden met het milieu (vergroening).

Volgens Van Geel is de afgelopen jaren op landelijk niveau een aanzienlijke vergroening van het belastingstelsel tot stand gebracht. In vergelijking daarmee was de aandacht voor vergroening van de lokale belastingen 'minder groot en versnipperd'.
Zo heeft slechts een kwart van de gemeenten een gedifferentieerde afvalstoffenheffing, waarbij het tarief afhankelijk is van de hoeveelheid aangeboden afval. En eenderde van de gemeenten kent een parkeerbelasting. Volgens Van Geel komt dit doordat gemeenten en provincies geen totaalbeeld hebben van de mogelijkheden om hun fiscaal en financieel stelsel te vergroenen. Om die reden heeft hij het milieuonderzoeksbureau CE een onderzoek laten verrichten naar de verschillende mogelijkheden. Daarbij is ook gekeken naar de effecten voor het milieu, het draagvlak en de uitvoerbaarheid. Met deze informatie kunnen gemeenten en provincies zelf kiezen welke maatregelen zij willen invoeren. In een brief heeft hij de gemeenten en de provincies opgeroepen om eventuele wettelijke obstakels voor vergroening van de lokale belastingen te melden. Op basis van deze signalen kan worden bezien of aanpassing van de wet- en regelgeving gewenst is.

Kabinetsbeleid
Het kabinet heeft in mei 2004 aangegeven meer vergroening na te streven. Dit staat in de kabinetsreactie op de Milieubalans 2004 van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waarmee de ministerraad op voorstel van minister Dekker heeft ingestemd. Zo wordt in 2005 een verhoging van de energiebelasting met 10 procent doorgevoerd. Ook onderzoekt het kabinet de vergroeningsmogelijkheden voor de verkeers- en de vervoerssector.

Meer informatie
Dossier Milieu en belastingen (achtergrondinformatie over vergroening) Persbericht 'Meer innovatie en vergroening' van 19 mei 2004.