NV NOM, Investerings- ontwikkelingsmaatschappij voor Noord- Nederland

NOM participeert in Greenship

16 maart 2005

N.V. NOM, Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland, participeert in het Fries-Gronings bedrijf Greenship. Greenship ontwikkelt het Ballast Water Treatment System waarmee zij een belangrijke positie in de maritieme wereldmarkt wil gaan innemen. Met de participatie van de NOM wordt Greenship financieel in staat gesteld het ontwikkelde product testen en op de markt brengen. De introductie van het nieuwe product staat gepland in het najaar van 2005.

Aanleiding voor de ontwikkeling van het reinigingssysteem voor ballastwater is de verontrustende migratie van organismen door ballastwater en de aanscherping van de regelgeving door de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) die in juli 2005 wordt verwacht.

Vervuiling zeewater
Schepen halen ballastwater uit het ene ecosysteem en lozen het in een ander ecosysteem. Dit gebeurt op grote schaal: schepen vervoeren tachtig procent van alle goederen over de wereld en vervoeren daarmee jaarlijks drie tot vijf miljard ton ballastwater. Gevolg is de verspreiding van `vreemde' zeebewoners, bacteriën en ziektes. Deze wereldwijde migratie - ongeveer 7.000 specimen verplaatsen zich via ballastwater over de wereldzeeën - vormt een ernstige bedreiging voor lokale ecosystemen en de gezondheid van de mens, nog afgezien van de economische schade die de vervuiling veroorzaakt.

Nieuwe regelgeving
De aanscherping van de regelgeving door de IMO dwingt rederijen tot het nemen van vergaande maatregelen met betrekking tot ballastwaterbehandeling. Schepen die het Ballast Water Treatment System van Greenship gebruiken, voldoen daarmee aan de verscherpte regelgeving.