GroenLinks

Per EU-inwoner 70 cent voor cultuur

15 maart 2005

Per inwoner van de Europese Unie jaarlijks 70 cent aan cultuur besteden om de dialoog in Europa te versterken. Dit idee lanceren europarlementariërs - waaronder de Europese groenen - dinsdag 15 maart samen met twee Europese cultuurorganisaties. De komende maanden besluit de EU over de langere termijn begroting.

Er zijn nu 450 miljoen burgers, vele nationaliteiten, tientallen talen en talloze regionale culturen. "Met de Europese uitbreiding in 2004 van 15 naar 25 lidstaten is het belangrijk de eenheid in verscheidenheid van de unie van Europese landen naar buiten te communiceren. Een Europees cultuurfonds kan dit stimuleren. Kunst en cultuur kan zo laten zien dat Europa meer is dan markt en munt", aldus GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

Cross border culturele samenwerking
Middels het Europees cultuurfonds kunnen kunstenaars uit verschillende Europese landen samenwerken om het debat over de EU van onderop te stimuleren. Ook kan er dankzij zo'n cultuurfonds geïnvesteerd worden in de civil society in Europese buurlanden zoals de Oekraine, Wit Rusland en Georgië. "We moeten voorkomen dat Europa een vesting wordt waar het alleen binnen de eigen muren open en vrij is. Stabiliteit en ontwikkeling in buurlanden is ook voor Europa van levensbelang. Culturele vrijheid is daar een onderdeel van", aldus Buitenweg.

70 cent
Het voorstel dat de europarlementariërs samen met de European Culture Foundation en de European Forum for the Arts and Heritage presenteren behelst een gedrag van jaarlijks 315 miljoen euro, 70 eurocent per Europeaan. Nu bedraagt het EU cultuurbudget slecht 7 cent per inwoner. Buitenweg: "Dat is een schamel bedrag voor een sector die als startmotor van de dialoog en het publieke debat kan worden beschouwd."

Financiele Perspectieven
Uiterlijk in juni 2005 beslist het Europees Parlement samen met de Europese regeringsleiders over het komende meerjarig budgettair kader van de EU. Deze 'Financiele Perspectieven 2007 - 2013' is een van de heetste hangijzers op de Europese agenda de komende maanden. Buitenweg zit namens de Europese Groene fractie in de commissie Financiele Perspectieven in het Europees Parlement.

Link
http://www.eurocult.org/

«