Gemeente Rotterdam

Nr. 45
16 maart 2005

Gemeente tekent voor nieuwe Brede school Zuidwijk

In de Rotterdamse buurt Zuidwijk verrijst de 'basisschool van de toekomst'. Het is een multifunctionele Brede School, waar kinderen en ouders de gehele dag een samenhangend programma kunnen volgen. De gemeente Rotterdam wil dat het een gemengde school wordt.

De gemeente heeft daarvoor op woensdag 16 maart een intentieverklaring getekend met de deelgemeente Charlois, woningcorporatie Vestia en betrokken schoolbesturen. Het College van B&W is voorstander van 'Brede Scholen nieuwe stijl', waar kinderen en ouders actief zijn, kunnen leren en gebruik kunnen maken van welzijnsvoorzieningen. De Brede School Zuidwijk is daarvan een voorbeeld. Met ingang van het schooljaar 2007/2008 is er naast basisonderwijs plaats voor kinderopvang, buitenschoolse opvang, peuterspeelzalen en een kinderdagverblijf voor kinderen met een verstandelijke beperking. Er is veel aandacht voor naschoolse activiteiten, ouderbetrokkenheid en opvoedingsondersteuning.

Integratie op school
Twee bestaande basisscholen, de Toermalijn en de Christophoor, gaan op in de nieuwe school. De partijen hebben ook afgesproken om zich in te spannen van de Brede School Zuidwijk een gemengde school te maken. Integratie op school is een prioriteit van het gemeentebestuur. Door in herstructureringsgebieden (oude wijken die worden opgeknapt) nieuwe woningen en voorzieningen te bieden, wil de gemeente stimuleren dat een wijk met een diverse bevolkingssamenstelling ontstaat. Daar horen volgens het College van B&W ook gemengde scholen bij. De nieuwe Brede School Zuidwijk heeft alles in zich om straks de kinderen uit de wijk samen naar school te laten gaan.

noot voor de redactie/