Ministerie van Justitie

Minister Donner in cassatie tegen uitspraak Kesbir 16 maart 2005

Minister Donner van Justitie heeft vandaag cassatieberoep ingesteld tegen de uitspraak van het Hof. Dit rechtscollege bepaalde op 20 januari dit jaar dat mevrouw N. Kesbir niet uitgeleverd mag worden aan Turkije. Minister Donner is het niet eens met de uitspraak van het Haagse Hof en legt de zaak voor aan de Hoge Raad.

Kern van het verweer is dat het Hof de inhoud en werking van het vertrouwensbeginsel misk ent.DaarnaastheefthetHofnietvastgesteld dat er ook na de toezeggingen van de Turkse regering nog concrete redenen aanwijsbaar zijn om te vrezen dat Kesbir ten gevolge van de uitlevering het reële risico loopt te worden onderworpen aan foltering of aan andere onmenselijke of vernederende behandeling.

Tot slot heeft het Hof miskend dat de Minister van Justitie beoordelingsvrijheid toekomt met betrekking tot de toezeggingen van de Turkse regering. Het Hof heeft zijn eigen oordeel in de plaats gesteld van de minister in plaats zich te beperken tot de vraag of de minister in redelijkheid tot zijn beoordeling heeft kunnen komen.