FNV KIEM

FNV discussieert over inhoud nieuwe WW
De lat wordt hoog gelegd. Dat vind ik ook gerechtvaardigd, maar we kunnen niet vliegen. FNV-bestuurder Ton Heerts reageert op de kritiek van FNV Bondgenoten en FNV Bouw op de conceptversie van het SER-advies over de nieuwe WW. Hun bezwaren richten zich onder meer op het korten op de duur van de WW, de afspraken over reïntegratie en preventie en de jareneis.

FNV Bouw noemt de conceptversie nauwelijks beter dan de oorspronkelijke kabinetsplannen, ziet niet de noodzaak om een vijfde van de WW-uitkeringen te schrappen en vindt dat de pijn onvoldoende wordt verdeeld. FNV Bondgenoten vindt de voorgestelde afspraken over reïntegratie en preventie boterzacht en noemt de voorgestelde WW-duur van drie jaar te mager.

De kritiek op preventie en reïntegratie, die pakken we op, zegt Heerts. Maar de duur van de WW zal zeer moeilijk worden. Ik acht een WW-duur van vier jaar absoluut ondenkbaar. En dat mensen eerder WW moeten gaan opbouwen vind ik ook, maar dan halen we de doelstelling niet. We moeten nu eenmaal de omvang van het aantal uitkeringsjaren verminderen. Maar ik begrijp alle wensen en ik zal mijn best doen.
---