FNV

Akkoord over nieuwe CAO contractcatering
Werkgevers- en werknemersorganisaties hebben gisteren (15 maart 2005) een akkoord bereikt over een nieuwe CAO voor de contractcatering. Belangrijkste pluspunten zijn een structurele loonsverhoging van 1,25% en afschaffing van wachtdagen bij ziekte. Ook is de mogelijkheid van gratis scholingsadvies via internet in de CAO opgenomen, voor de FNV Horecabond een belangrijk onderhandelingspunt. De CAO heeft een looptijd van 1 januari 2005 tot 1 april 2006.

De werknemers in de contractcatering krijgen per 1 juni a.s. structureel 1,25% meer loon, een van de afspraken binnen de nieuwe CAO. Een andere uitkomst is dat wachtdagen bij ziekte, dat wil zeggen geen uitbetaling van loon op de eerste dag van ziekte, vervallen; voorheen waren er vier wachtdagen per jaar. In de plaats daarvan is overeengekomen dat de eerste 13 weken van ziekte 95% van het loon uitbetaald wordt en de volgende 39 weken 90%. Het tweede jaar gaat het om 80%, terwijl hetzelfde percentage geldt voor het derde en vierde jaar, wel met de voorwaarde dat de werknemer volledig arbeidsongeschikt is in het derde en vierde jaar. Werknemers die voor 35% of minder arbeidsongeschikt zijn, krijgen een ontslagbescherming. Om het ziekteverzuim overigens zoveel mogelijk te voorkomen, sluiten de sociale partners binnenkort (30 maart) een arboconvenant met het ministerie van Sociale Zaken.

Werkzekerheid
Op het gebied van werkzekerheid zijn werkgevers en werknemers overeengekomen dat de aanvullingsregeling van 2,5 jaar naar 3 jaar gaat. Dat wil zeggen dat een werknemer die door contractwisseling minder uren gaat werken, een aanvulling op het salaris krijgt gedurende maximaal 3 jaar.
Verder hebben de sociale partners afgesproken dat ze in overleg gaan met het ministerie van Sociale Zaken over het zogenaamde artikel 662, waarin het gaat over overgang van onderneming. De sociale partners willen weten wanneer 662 nou wel of niet van toepassing is. De contractcatering is namelijk een bedrijfstak waar contractwisseling van het ene bedrijf naar het andere regelmatig voorkomt. Over 662 bestaat nog teveel onduidelijkheid en daarover moet het ministerie duidelijkheid verschaffen.

Kinderopvang
Over kinderopvang zijn ook afspraken gemaakt; de CAO volgt de wettelijke regeling. Verder is afgesproken dat er genoeg geld beschikbaar komt om wachtlijsten op te heffen. Werknemers die helemaal nieuw zijn in de contractcatering en ingedeeld worden in functiegroepen 1, 2 en 3, krijgen het eerste half jaar een lager loon dan in de schalen staat. Dit is uiteraard nog altijd boven het wettelijk minimumloon.
Werknemers met een contract voor bepaalde tijd kunnen maximaal vijf keer een contract voor bepaalde tijd krijgen binnen vijf jaar. Voorheen waren dat drie contracten voor bepaalde tijd binnen drie jaar. Toen gold echter nog niet dat werken op uitzendbasis werd meegeteld, in de nieuwe CAO gebeurt dat wel.

Tevreden
Ben Francooy, voorzitter van de FNV Horecabond, is bij alle onderhandelingen actief betrokken geweest. Hij is te spreken over het bereikte resultaat: "Het is goed dat we een afspraak hebben over een structurele loonsverhoging, en geen eenmalige uitkering zoals we vorig jaar hadden. Ook het afschaffen van de wachtdagen bij ziekte zie ik als positief. Ik ben verder erg te spreken over het gratis scholingsadvies via internet, een toets die werknemers, zonder tussenkomst van de werkgever zelf kunnen doen. Al met al kunnen we tevreden zijn."

* Voor meer informatie over dit bericht kunt u terecht bij het Voorlichtings- en Informatiecentrum van de FNV Horecabond. Zij zijn te bereiken via het bekende telefoonnummer 0900 202 23 23. De definitieve CAO-tekst zal, zodra deze beschikbaar is, in pdf-formaat van onze website (zie onderdeel contractcatering) te downloaden zijn.

(Nieuws, woensdag 16 maart 2005, redactie: Frank van der Kuyl / Aafke Jochems)