Gemeente Eindhoven

Persbericht: 16 maart 2005, no. 55

Eindhoven in de voorhoede met elektronische dienstverlening

Eindhoven doet het goed als het gaat om elektronische dienstverlening. In diverse Superpilot-projecten is hard gewerkt aan de uitbreiding en verdieping van het elektronisch productenaanbod. Inmiddels is het productenaanbod ondergebracht in 1 digitaal loket. Dit heeft er voor gezorgd dat Eindhoven een flinke sprong maakte in het klassement van AdviesOverheid.nl, namelijk van de 37e naar de 13e plaats. AdviesOverheid.nl is een rijks programmabureau dat periodiek onderzoek doet naar elektronische dienstverlening bij rijk, provincies en gemeenten. De Gemeente Eindhoven is de snelste stijger in de top 50 en laat hiermee andere pilots als Den Haag (17) en Helmond (23) achter zich.

Klantvriendelijk
Elektronische dienstverlening is meer dan informatieverstrekking en het aanbieden van producten via het digitaal loket. De meerwaarde zit in het elektronisch afhandelen van vragen en het leveren van producten, zogeheten transacties. Zo zijn via www.eindhoven.nl aangevraagde en betaalde uittreksels uit registers de volgende dag al bij de klant. Andere voorbeelden zijn het doorgeven van verhuizingen, het aanvragen van een evenementenvergunning of bouwvergunning (waarbij de behandeling online te volgen is), het berekenen van Onroerende Zaak Belasting en het inzien van bestemmingsplannen.

Nieuwe website
Er is perspectief op verdere stijging. Zo worden nog steeds nieuw ontwikkelde elektronische producten in het digitaal loket bijgezet. Ook werkt de gemeente aan de invoering van een nieuw systeem waarmee klanten eenvoudiger gebruik kunnen maken van het digitaal loket en de zaken achter de schermen doelmatiger georganiseerd zijn. Een vernieuwde website gaat volgens planning op 1 juni 2005 in de lucht.

Voorhoedegemeente
De ontwikkeling van elektronische dienstverlening ondergaat bovendien een impuls van de Eindhovense uitverkiezing tot één van de dertien Voorhoedegemeenten. Dit zijn gemeenten door het rijk geselecteerd om tot 2008 voorop te lopen in de realisatie van de doelen uit Andere Overheid, een actieprogramma van het kabinet Balkenende II. Doel hiervan is de overheid efficiënter en beter te laten werken.

De Eindhovense deelname aan het Voorhoedeproject past goed binnen het Stedelijk ICT beleid, waarin de visie wordt aangehangen om de weg naar een andere overheid niet alleen maar samen met anderen af te leggen. Daarvoor is de opdracht te complex en staat de gemeente in de uitvoering van haar taakstelling te veel in open verbinding met ketenpartners en klanten. In het Voorhoedeproject wil Eindhoven met andere vooruitstrevende gemeenten nieuwe stappen zetten in de verbetering van de dienstverlening en verlichting van administratieve lasten voor burgers en bedrijven.

De ranglijst van de gemeentesites is te vinden op www.advies.overheid.nl

© 2005 Gemeente Eindhoven