De Nederlandse Bank


DNB publiceert Kwartaalbericht maart 2005
Persbericht

Datum 16 maart 2005
Organisatie leeg DNB

Marginale belastingdruk belemmert vrouwen bij vergroten arbeidsparticipatie; Populariteit pinnen en chippen neemt verder toe; Consument wil meer acceptatiepunten chipknip en pinpas; Microkrediet belangrijk middel in armoedebestrijding; Aantal valse euro´s in Nederland daalt

Deze en andere onderwerpen staan in het Kwartaalbericht van maart 2005, dat de Nederlandsche Bank (DNB) op woensdag 16 maart om 13.00 uur vrijgeeft voor publicatie. Het Kwartaalbericht opent zoals gebruikelijk met rapportages over financiële stabiliteit, monetaire en economische ontwikkelingen, toezicht en betalingsverkeer. Daarnaast komen de volgende onderwerpen aan bod:

Belemmeringen bij het vergroten van de Nederlandse arbeidsduur Nederland doet het in internationaal opzicht minder goed als het gaat om het aantal gewerkte uren per werknemer. Vooral bij vrouwen en bij ouderen staat een aantal belangrijke belemmeringen de uitbreiding van de arbeidsduur in de weg. Bij de participatie van vrouwen bijvoorbeeld blijkt Nederland slecht te scoren wat betreft de marginale effectieve belastingdruk bij het uitbreiden van de werktijd, terwijl uit onderzoek blijkt dat financiële prikkels voor vrouwen belangrijk zijn bij de beslissing om al dan niet meer te gaan werken.

Populariteit pinnen en chippen neemt verder toe De populariteit van het elektronisch betalen in winkels neemt nog altijd toe. In 2004 werd 1,25 miljard keer met de pinpas betaald, 7,8% meer dan in 2003. Dit is wel het laagste groeicijfer tot dusver, waarbij de laatste drie jaar de groei steeds verder is afgevlakt.De totale pinomzet steeg met 5% tot EUR 56,7 miljard. Dit is naar schatting de helft van de totale omzet in het
toonbankbetalingsverkeer. Ook het gebruik van de chipknip nam verder toe, maar ook deze groei is minder uitbundig geworden. In 2004 werden 127 miljoen chiptransacties verwerkt, 16,6% meer dan in 2003. De chipomzet steeg met 17% tot het totaalbedrag van EUR 350 miljoen, waarmee het gemiddelde betaalde bedrag stabiel bleef op EUR 2,75.

Hoe consumenten betaalmiddelen beleven: een publieksmeting Uit recent onderzoek naar de beleving van betaalmiddelen blijkt dat de Nederlander over het algemeen tevreden is over het gebruik van contant geld, de pinpas, de chipknip en de credit card. Het opvoeren van het aantal acceptatiepunten voor de pinpas en de chipknip kan er aan bijdragen dat deze efficiënte betaalmiddelen vaker geworden gebruikt, zo blijkt. Andere methoden om de aantrekkelijkheid van de meest kostenefficiënte betaalmiddelen bij de consument te verhogen, zijn onder meer het onder de aandacht brengen van de hoge transactiesnelheden bij gebruik van de chipknip en de invoering van een contactloze chip. Ook het verhelpen van het risico van een te laag saldo kan behulpzaam zijn bij het stimuleren van het gebruik van de chipknip. Vergroting van het bewustzijn bij de consument van de maatschappelijk kosten van de verschillende betaalmiddelen, kan behalve door een goede voorlichting ook worden bewerkstelligd door tarifering.

´Banking the unbankables´ met microkrediet
Met het uitroepen door de VN van 2005 tot het internationale jaar van het microkrediet, zal de ontwikkeling van deze vorm van financiering, gericht op de allerarmsten in de wereld, een verdere stimulans krijgen. Daarmee komt ook het toezicht op microkredietverlening in beeld.

Aantal valse euro´s daalt
In 2004 zijn in Nederland 25.526 valse eurobiljetten aangetroffen. Dat is ruim 2% onder het aantal valse bankbiljetten dat in 2003 werd geregistreerd, waarbij vooral in de tweede helft van vorig jaar een flinke daling heeft plaatsgevonden. De nadruk ligt nog steeds op het biljet van EUR 50 (44% van het totaal) met het briefje van EUR 100 als goede tweede (37%). In het gehele eurogebied is het biljet van EUR 20 (24%) het op één na meest aangetroffen valse biljet.

Verder in dit Kwartaalbericht:

* Gezinnen gevoeliger voor schommelingen van vermogensprijzen;
* Nettowinst bankwezen stijgt in 2004 ruim 30% tot EUR 10,3 mrd;
* De ´Enkele lijst´, ofwel het herziene onderpandkader van het Eurosysteem.

* Verschuivingen in het bestedingspatroon van de Nederlandse consument;

* Het `lead supervison'-model in het Europese financieel toezicht

Einde persbericht

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Tobias Oudejans, 020-524 3100 en 06-524 96 961, of Herman Lutke Schipholt, 020-524 2712 en 06-524 96 900.

Een fysiek exemplaar van het Kwartaalbericht is te bestellen via info@dnb.nl. Vanaf woensdag 16 maart 2005 om 13.00 uur is het Kwartaalbericht ook te downloaden vanaf de website van de Nederlandsche Bank.