Gemeente Bussum

Onderhoud openbare verlichting

plaatje

In Bussum staan ca. 4860 lichtmasten (lantaarnpalen). Aan die 4.800 lichtmasten zitten zon 4.900 armaturen en ongeveer 5.737 lampen. Al die lichtmasten, armaturen en lampen willen natuurlijk wel eens kapot gaan. Daarom heeft de gemeente een onderhoudscontract afgesloten met Imtech Infra Nettenbouw die de openbare verlichting in goede conditie houdt.

Wat houdt het onderhoud in? Klachten aan de openbare verlichting komen binnen bij de servicelijn (tel. 692 88 98) van de gemeente. Deze klachten worden verzameld en periodiek verholpen. Het is belangrijk dat een storing zo duidelijk mogelijk wordt doorgeven. Het is het makkelijkst als de melder van de klacht het lichtmastnummer doorgeeft (staat op het blauwe stickertje op de mast) en de straat waarin de lichtmast staat .

Als het nummer niet bekend is, wordt de verlichting in een hele straat/wijk aangezet om zo te zien welke lamp defect is. Natuurlijk worden gevaarlijke situaties zo snel mogelijk verholpen. Naast de periodieke serviceronden worden ook inspectieronden gereden. Dit houdt in dat in de avonduren de verlichting gecontroleerd wordt: er wordt onder andere gekeken of deze nog brandt en of de verlichting niet gehinderd wordt door overhangend groen.

Naast het onderhoud worden ook de lampen in de armaturen vervangen. Sinds 2004 gebeurt dit op basis van te verwachten levensduur. Van ieder soort lamp, in Bussum 29 verschillende typen, is bekend wat de levensduur is. Net voor het verstrijken van deze levensduur worden de lampen verwisseld. In het verleden werden alle lampen om de twee jaar verwisseld. Met de nieuwe methode hoopt de gemeente te besparen op de kosten.