Gemeente Rotterdam

Nr.46
16 maart 2005

Leraren in Rotterdam voorrang bij huisvesting

Leraren die in Rotterdam werken of dat willen gaan doen, krijgen voorrang bij het vinden van huisvesting. De gemeente Rotterdam heeft daarover afspraken gemaakt met het Woningbedrijf Rotterdam (WBR) en woningcorporaties die aangesloten zijn bij Maaskoepel. De maatregel past binnen de aanpak van de gemeente en schoolbesturen om het lerarentekort te bestrijden.

De gemeente Rotterdam stelde in 2004 maatregelen vast om leraren aan te trekken die buiten de provincie Zuid-Holland wonen, in Rotterdam binnen het onderwijs willen gaan werken en om die reden huisvesting zoeken. Door de afspraken met de corporaties kunnen nu ook de leerkrachten uit Rotterdam zélf en omstreken worden bediend.

Het gaat hierbij om de volgende mogelijkheden:

- woningbedrijven aangesloten bij de Maaskoepel reserveren huurwoningen voor leraren die buiten Zuid-Holland wonen en willen verhuizen naar Rotterdam;
- het WBR reserveert huurwoningen voor alle leraren; ook voor leraren die al in de regio Rotterdam wonen;
- het WBR heeft voor leraren koopwoningen in een beschermde koopconstructie, het zogeheten Maatschappelijk Verantwoord Eigendom. Dat betekent dat het WBR een terugkoopgarantie afgeeft, zorgt voor groot onderhoud en aantrekkelijke verzekeringen aanbiedt.

Naast deze faciliteiten probeert de gemeente Rotterdam samen met de schoolbesturen het werken als leraar in Rotterdam verder aantrekkelijk te maken. Zij bieden parkeervergunningen aan en verzorgen een digitale vacaturebank voor leraren. Ook is het Bureau Onderwijs Werkt opgericht, dat voor docenten bemiddelt. Ondanks dat er momenteel geen sprake meer is van een tekort aan leraren, wordt er op de lange termijn wel weer een tekort verwacht. Dit heeft onder andere te maken met de vergrijzing van het huidige personeelsbestand.

noot voor de redactie/