Gemeente Elburg


De peuterspeelzalen in de gemeente Elburg, Pinokkio in t Harde, Hummelhonk in Doornspijk, Het Bottertje, De Blokkendoos en t Kleinste Bootje in Elburg zijn al vergevorderd in hun op fusie gerichte besprekingen. Beoogd wordt de continuïteit van de breed maatschappelijk gewaardeerde peuterspeelzalen te waarborgen en t speelzaalwerk tegelijkertijd een kwaliteitsimpuls te geven.

Dat het peuterspeelzaalwerk een waardevolle rol vervuld wordt ook ingezien door het gemeentebestuur van Elburg. Het constructieve overleg van de gezamenlijke peuterspeelzalen met wethouder Van de Velde en welzijnsambtenaar Astrid Dijkstra resulteerde in vaststelling van peuterspeelzaalbeleid door de gemeenteraad in november 2004. Daarbij is extra geld beschikbaar gesteld om de peuterspeelzalen verder te professionaliseren.

In de tijd van oprichting van speelzalen was er nauwelijks regelgeving. Het speelzaalwerk was mede daardoor goed betaalbaar te houden. Na turbulente jaren maken de peuterspeelzalen thans deel uit van een heuse bedrijfstak. Er zijn veel regels waaraan voldaan dient te worden. Zo hebben de speelzalen te maken GGD-eisen t.a.v. veiligheid en hygiëne, met Arbo-regels t.a.v. ergonomie, met de CAO-Welzijn etc. Die regelgeving brengt nogal wat kosten teweeg. Om de speelzaal voor een ieder bereikbaar te houden is de jaarlijkse gemeentelijke subsidie hard nodig en is dat ook goed besteed geld.

De fusiebesprekingen vlotten volgens plan. Wellicht is er voor de zomervakantie al één nieuwe stichting met daaronder een vijftal peuterspeelzaallocaties. Alles wat met een gezamenlijke aanpak efficiënter geschiedt of goedkoper is wordt centraal gedaan. Zo wordt de organisatie van kennisverdiepende opleidingen voor leidsters centraal geregeld, de inning van ouderbijdragen eveneens, maar aanschaf van speelmateriaal uit de opbrengst van eigen geldinzamelingactie juist weer decentraal. Het eigen karakter, de identiteit, van een locatie wordt behouden. De huidige speelzaalbesturen juichen die differentiatie juist toe. Zo ís er voor ouders wat te kiezen. Zij kunnen via de locale oudercommissie invloed hebben op het reilen en zeilen van de speelzaal van hun keuze.

Wat is peuterspeelzaalwerk?

De speelzalen zijn zon 25 jaar geleden gestart. Het initiatief was veelal genomen door enthousiaste vrijwilligers. Met veel vindingrijkheid wisten ze peuters tegen een betaalbare ouderbijdrage enkele uren in de week zinvol bijeen te laten zijn.

Spelen, leren en ontmoeten. Daar gíng het en daar gaat het nu nog steeds om.

In de tegenwoordige tijd waarin het aantal kinderen van gezinnen beduidend lager is dan vroeger en waarin ouders steeds vaker beiden een baan hebben zijn minder speelmaatjes in de directe omgeving te vinden. En kinderen moeten kunnen spelen met leeftijdsgenootjes, met elkaar leren omgaan, ruziën en weer lief zijn, van elkaar leren om later als volwassene goed te kunnen functioneren in de samenleving. De speelzalen pretenderen niet dat het niet zonder hen kan, maar wel dat hun deskundige en ervaren leidsters een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van jonge kinderen. Ook signaleren zij ontwikkelingstoornissen en gedragproblemen, ze verwijzen de ouders naar de juiste hulpverleners.

In de leeftijd van 2 tot 4 jaar heeft vorming van houding en karakter plaats. Positieve uitingen daarvan dienen gestimuleerd worden en bij een dreigende ontsporing kan nog effectief bijgestuurd worden. Ontwikkelingsachterstanden, bijvoorbeeld van taal, zijn met speciale aandacht nog in te lopen.

Laatst gewijzigd: 16 maart 2005