Gemeente Borsele

Starterswoningen in Lewedorp

Heinkenszand, 16 maart 2005

Projectontwikkelaar Proverko uit Goes gaat samen met de gemeente Borsele starterswoningen in Lewedorp realiseren. Dit heeft het Borselse college van B&W besloten. De zeven starterswoningen maken onderdeel uit van het nieuwbouwplan West-Kraaijertpolder.

Met het plan speelt de gemeente in op de vraag naar starterswoningen die in Lewedorp leeft. Bij het opstellen van het plan West-Kraaijertpolder heeft de gemeenteraad eerder de voorkeur voor starterswoningen uitgesproken.
Proverko gaat in Borsele dus nu deze uitdaging aan. De zeven starterswoningen worden gedeeltelijk gefinancierd door de vier twee-onder-een-kap woningen uit hetzelfde plan. Ook verkoopt de gemeente de grond voor een aangepast tarief. De starterswoning komt daardoor volgens een eerste raming op een verkoopprijs van gemiddeld 145.000 euro.
Om de starterswoningen eerlijk toe te wijzen, stelt de gemeente eisen op. Zo komen Lewedorpers als eerste in aanmerking en daarna de overige burgers van Borsele. Ook moet een starter een échte starter zijn, dus voor het eerst zelfstandig gaan wonen. Bij snelle verkoop door de starter - bijvoorbeeld binnen tien jaar vraagt de gemeente een deel van de korting op de grond terug.
Het project staat niet op zichzelf. Op dit moment is Borsele bezig met een onderzoek naar de huisvestingsbehoefte van jongeren en naar starterswoningen in de gemeente. Het onderzoeksverslag met conclusies en aanbevelingen wordt voor de zomer verwacht. Borsele kon daar voor wat betreft Lewedorp niet op wachten. Dit project kan volgens de gemeente dan ook als pilot voor het starterswoningenbeleid worden gezien.