Gemeente Kampen

Persbericht

Kampen, 16 maart 2005

Short sea onderzoek en regionale goederen overslag van start

Op woensdag 15 maart jl. heeft in Kampen de `kick off' plaatsgevonden van het onderzoek naar goederenoverslag in de regio. Het rapport wordt in opdracht van IGON (Coördinatiepunt Goederenvervoer Oost Nederland) en op verzoek van de initiatiefnemende partijen: de Ontwikkelingsmaatschappij Zuiderzeehaven CV, de gemeente Kampen en het Regionaal Overslag Centrum Kampen, gemaakt. De Provincie Overijssel ondersteunt het onderzoek middels een cofinanciering subsidie. Het uitvoerend gespecialiseerd bureau is Wave.co consultancy uit Rotterdam.

De status van Kampen binnen `Zwolle Kampen Netwerkstad' en het Kamper predikaat `Havenstad van Overijssel' zijn doorslaggevend geweest om dit onderzoek met een aanzienlijke financiële bijdrage van de provincie Overijssel uit te voeren.

Het onderzoek gaat inzicht geven in de wijze waarop Kampen zich kan positioneren als multimodale draaischijf voor regionale en continentale goederenstromen, en wordt van groot belang geacht voor de in Kampen bestaande/ in voorbereiding zijnde bedrijfsmatige projecten zoals Haatlandhaven, Regionaal Overslag Centrum Kampen en de Zuiderzeehaven.

Er zal ondermeer een inventarisatie gemaakt worden van en praktisch advies worden gegeven over de volgende voor de regio belangrijke logistieke onderwerpen:

* Het potentieel aan goederenstromen, waaronder het groeiend volume aan Short Sea verbindingen.

* De clustering van havengebonden overslag activiteiten en de optimale exploitatie hiervan.

* De actuele infrastructurele belemmeringen.
* De synergie tussen overslagactiviteiten en de regionale bedrijventerreinen.

De planning is het rapport nog voor de zomer gereed te hebben.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de projectleider van het onderzoek: de heer J. de Vries, tel: 06 51541606 (Ontwikkelingsmaatschappij Zuiderzeehaven CV) of met bureau communicatie van de gemeente Kampen, (038) 3392717