Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

16 maart 2005

Groeiend aantal Surinamers verhuist naar Almere

'Klassieke allochtonen'(Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen) verhuizen steeds vaker van Amsterdam naar gemeenten rond Amsterdam. Vooral Almere is bij de Surinamers populair. Zelfs zozeer dat het aantal Surinamers dat in 2003 verhuisde naar Almere groter was dan het aantal autochtonen. Het gebrek aan een geschikte woning in Amsterdam is de belangrijkste reden om naar Almere te verhuizen. Dit blijkt uit een onderzoek dat het ministerie van VROM vandaag heeft gepubliceerd.

De rapportage ("Zwarte Vlucht, de suburbane locatiekeuze van klassieke allochtonen in Amsterdam") geeft aan dat binnen de groeiende groep Amsterdammers die de stad verlaat, het aandeel klassieke allochtonen steeds groter wordt. Was dat aandeel in 1994 nog maar eenzevende, in 2003 was dat een kwart. Tegelijkertijd is de omvang van de totale 'suburbanisatiestroom' toegenomen van 10.000 tot 13.500, waarbij Almere een populaire bestemming blijkt te zijn. Het blijkt vooral de Surinaamse middenklasse (met een gemiddeld hoger inkomen en een iets hogere opleiding dan de achterblijvers) die van Amsterdam naar Almere verhuist. In die zin is er sprake van een 'zwarte vlucht'.Woningkenmerken

De keuze voor Almere wordt vooral ingegeven door de kenmerken van de woningen aldaar. Dit soort woningen zijn in de Amsterdamse voorraad niet of nauwelijks voorhanden. De algemene conclusie uit de rapportage is dat bij de 'zwarte vlucht' dezelfde afwegingen en processen spelen als bij de 'witte vlucht' uit de afgelopen decennia. Uit eerder onderzoek was al bekend dat de woonwensen van allochtonen nauwelijks afwijken van die van autochtonen. Maar door een gemiddeld zwakkere sociaal-economische positie konden of kunnen zij deze wensen niet verzilveren. Door de voortschrijdende integratie komt een groeiend deel van de klassieke allochtonen in een betere sociaal-economische positie en kan nu wel zijn woonaspiraties realiseren. Daarbij zijn kenmerken van de woning en van de buurt belangrijke bepalende factoren en op deze punten scoort Almere volgens het onderzoek beter dan Amsterdam.

Voor deze groep allochtonen geldt bovendien dat zij door de verhuizing naar Almere in algemene zin een stap in de wooncariere maken (het percentage dat verhuist van een huur- naar een koopwoning is relatief groot) en dat zij gaan wonen in minder etnisch-geconcentreerde wijken.

Ondersteuning beleid

Ook uit deze studie komt weer naar voren dat de kwaliteit en de samenstelling van de woningvoorraad belangrijke factoren zijn voor de locatiekeuze en het verhuisgedrag van bewoners. De uitkomsten worden dan ook beschouwd als een ondersteuning van het VROM-beleid om via de aanpak van de naoorlogse wijken in de steden meer differentiatie aan te brengen in de woningvoorraad, zodat mensen hun woonwensen kunnen realiseren binnen de buurt of de wijk.

Meer informatie:

Download het onderzoek "Zwarte Vlucht" (zip-bestand, 3,3 MB)


Zie het origineel

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=19775 )