DELTA N.V.

DELTA realiseert aanzienlijk hoger resultaat

Dividend stijgt met 50%

DELTA heeft in 2004 een nettoresultaat van 99,3 miljoen euro behaald (2003: 57,5 miljoen euro). De rentabiliteit op het geïnvesteerd vermogen bedraagt inmiddels 13%.
De goede resultaten zijn voor directie en commissarissen aanleiding geweest om aan de aandeelhouders een 50% hoger dividend (45,0 miljoen euro) voor te stellen.

DELTA realiseerde deze goede resultaten in een jaar waarin de positie van de kernactiviteiten duidelijk kon worden versterkt en waarin de langjarige multi-utility strategie succesvol werd ingezet in de geliberaliseerde consumentenmarkt. Daartegenover stond dat de factureringsproblemen hardnekkiger bleken dan eerder was verwacht.

Strategische positie
DELTA heeft in 2004 zijn strategische positie op een aantal punten weten te versterken:

Door zijn waterdivisie samen te voegen met Waterbedrijf Europoort (WBE) in Rotterdam heeft DELTA een 100% aandeel in het tiende waterbedrijf in Nederland ingeruild voor een 50% belang in de nummer twee in de markt; de nieuwe onderneming, Evides, is bovendien marktleider op het gebied van industrie- en afvalwater.

Op het gebied van de energieproduktie heeft DELTA groen licht van zijn aandeelhouders gekregen om samen met zijn Ierse partner ESBi een 800 MW gasgestookte centrale te bouwen in het Sloegebied; deze Sloecentrale zal begin 2008 in produktie worden genomen

De divisie Milieu heeft in 2004 een strategiewijziging doorgevoerd; er wordt niet langer naar gestreefd om in alle schakels van de keten een positie in te nemen, maar te versterken in die segmenten waar kansen zijn op een goede rentabiliteit op het geïnvesteerde vermogen en afscheid te nemen van sectoren waar dat niet mogelijk is. Zo heeft DELTA Milieu zijn activiteiten op het gebied van afvallogistiek, waar schaal een doorslaggevende factor is, aan SITA overgedragen. In de segmenten groencompostering en industriële reiniging zijn ondernemingen geacquireerd.

Omzet
De omzet van de DELTA Groep is in 2004 uitgekomen op 1.040 miljoen euro, een stijging van 3,8% ten opzichte van het voorgaande jaar. Wanneer echter rekening wordt gehouden met de gevolgen van de deconsolidatie van de in Evides ingebrachte wateromzet dan bedraagt de omzetstijging 12%.

De hogere omzet was vooral het gevolg van een aanmerkelijk hogere opbrengst uit de levering en het transport van elektriciteit (+30%). Daartegenover stonden ca. 11% lagere opbrengsten uit de verkoop en het transport van hoog- en laagcalorisch gas. Een lagere omzet uit de gashandel is hiervoor de voornaamste oorzaak.

De verkopen aan huishoudelijke en kleinzakelijke klanten waren bij zowel elektriciteit als gas vrijwel gelijk aan het voorgaande jaar. Ondanks de liberalisering van de markt zijn er in 2004 slechts zeer geringe aantallen klanten van leverancier 'geswitched'.

De afzet aan de zakelijke markt liep bij elektriciteit enigszins terug, maar nam bij gas juist toe.

Opbrengsten uit kabel-, internet en telecommunicatie-activiteiten stegen met 1,5%. Bij internet provider ZeelandNet steeg het aantal internetabonnees met ruim 5%, ondanks de toenemende 'ADSL'-concurrentie.

De omzet uit afvalverwerking en milieu daarentegen daalde met ca. 7% ten opzichte van 2003. Dat was vooral het gevolg van de per 1 mei 2004 overgedragen afvallogistieke activiteiten.

Operationeel resultaat
Het operationeel resultaat van de DELTA Groep is in 2004 méér dan verdubbeld tot 113,2 miljoen euro (2003: 55,6 miljoen euro). Wel heeft er als gevolg van het inbrengen van DELTA Water in Evides een belangrijke verschuiving plaatsgevonden van het bedrijfsresultaat naar het resultaat uit deelnemingen.
De brutomarge, uitgedrukt in een percentage van de omzet, daalde naar 26,0% (2003: 30,8%). Ook hier is het wegvallen van 'water' de belangrijkste verklaring. Wanneer voor dit effect wordt gecorrigeerd, resulteert een lichte margedaling van 26,3% naar 26,0%.

De nettobedrijfslasten werden negatief beïnvloed door hogere automatiseringskosten en kosten van ingehuurd personeel. Daartegenover stonden lagere exceptionele kosten en de positieve effecten van het in 2004 grotendeels geïmplementeerde productiviteitsverbeteringsproject 'Vliegwiel'.
Het aanzienlijke resultaat deelnemingen is vooral het gevolg van het hier opgenomen aandeel in de nettowinst van Evides en een door eenmalige baten positief beïnvloed resultaat van energie-produktiemaatschappij EPZ.

Al met al waren de eenmalige baten en lasten die het operationeel resultaat hebben beïnvloed, vrijwel aan elkaar gelijk.

Nettoresultaat
De winst vóór belasting steeg naar 116,1 miljoen euro(2003: 60,6 miljoen euro) vooral dankzij het hogere operationele resultaat. De effectieve belastingdruk (14,4%) was echter duidelijk hoger dan de 3,0% uit 2003. Doordat een belangrijk deel van het resultaat afkomstig is uit deelnemingen blijft de belastingdruk aanzienlijk lager dan het geldende nominale tarief (34,5%).

Kasstroom en Investeringen
De kasstroom uit operationele activiteiten bedroeg in 2004 197,5 miljoen euro, een toename van 80 miljoen euro ten opzichte van 2003. Deze toename is onder meer het gevolg van het hogere resultaat en van de ontvangst van eenmalige baten uit deelnemingen.

De kasstroom uit investeringsactiviteiten kwam uit op -/- 127,0 miljoen euro. Naast de gebruikelijke investeringen in materiële vaste activa en software werd 82,7 miljoen euro uitgegeven aan acquisities. Hiertegenover stonden opbrengsten uit vervreemdingen van ruim 10,0 miljoen euro.

Vooruitzichten
Onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden verwacht DELTA in het jaar 2005 een vergelijkbaar nettoresultaat te realiseren.