Federatie van Ouderverenigingen

Indicatie en PGB

16 maart 2005

Algemeen Overleg over indicatiestelling en PGB

Het Algemeen Overleg over PGB op 9 maart is verschoven naar 26 mei. In plaats daarvan sprak men over indicatie. Op de agenda stond onder meer de evaluatie van het werkdocument gebruikelijke zorg en de reactie van de staatssecretaris hierop. Er bleven zoveel vragen onbeantwoord dat de kamerleden besloten het overleg op donderdag 24 maart voort te zetten.
De staatssecretaris vindt dat het werkdocument het begrip gebruikelijke zorg redelijk en zorgvuldig invult. Gebruikelijke zorg zijn alle gangbare activiteiten waarvoor huisgenoten samen verantwoordelijkheid zijn. Wel moet duidelijk worden wanneer indicatiestellers af mogen wijken van de norm. Terecht, want juist op dit punt heeft Naar Keuze veel klachten gekregen van ouders van jonge kinderen met een verstandelijke handicap.
In het Algemeen Overleg kwamen ook nog een groot aantal andere problemen aan de orde, bijvoorbeeld: het afhandelen van omvangrijke herindicaties per telefoon, het strenger beoordeling van budgethouders bij herindicatie, bewoners die op straat dreigen te komen te staan bij herindicatie.
De staatssecretaris wil overigens voortgaan op de ingeslagen weg, ook al zijn veel kamerleden het daar niet mee eens. Informatie: Annemieke Braakman, a.braakman@fvo.nl