Stadsdeel Zeeburg

Persbericht 16-3-'05: Veiligheid in Zeeburg stijgt

Uit de Veiligheidsindex Amsterdam 2003-2004, een onderzoek gehouden binnen de gemeente Amsterdam in opdracht van de directie Openbare Orde en Veiligheid, blijkt dat de veiligheid in Zeeburg sterk is verbeterd. De index is tot stand gekomen door middel van politiecijfers, meldingen van slachtofferschap door burgers en een enquête gehouden onder de bewoners.

Vooruitgang op alle fronten
De veiligheid in Zeeburg is op alle fronten vooruitgegaan. Het Oostelijk Havengebied komt als een van de meest veilige gebieden van Amsterdam uit de bus. De daling van onveiligheid in de Indische Buurt ligt boven het gemiddelde in Amsterdam. De Indische Buurt Oost maakt een grote stap vooruit en is daarmee iets veiliger dan het Amsterdamse gemiddelde. In de Indische Buurt West is het aantal diefstallen, meldingen van geweld en verkeersongevallen drastisch verminderd. De veiligheidsgevoelens zijn nog niet op het Amsterdams gemiddelde, maar ook daar zijn positieve ontwikkelingen te zien.

Positieve ontwikkeling
Stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema: 'de afgelopen jaren zijn we hard bezig geweest met het creëren van een veilige buurt en het versterken van het toezicht op straat en pleinen. Ook wordt er veel geinvesteerd in woningverbetering, de inrichting van de openbare ruimte en betere voorzieningen. Het zojuist verschenen onderzoek laat zien dat onze aanpak vruchten af werpt. Deze positieve ontwikkeling is zeker ook te danken aan de actieve inzet van de bewoners zelf. Het stadsdeel zal in 2005 doorgaan op de ingeslagen weg. Het streven is om de algehele veiligheid in de Indische Buurt, dus ook het veiligheidsgevoel, te verhogen tot het Amsterdams gemiddelde. De veiligheid in het Oostelijk Havengebied willen we op het huidige, goede, niveau houden.

Extra aandacht
Hoewel de bewoners van Zeeburg in de enquête aangeven dat de veiligheidsbeleving vooruit gaat en men minder plekken en situaties vermijdt, zijn er toch nog mensen die van mening zijn dat de Indische Buurt te maken heeft met buurtproblemen. Zij noemen daarbij met name drugs- en jongerenoverlast. Stadsdeel Zeeburg wil aan deze problemen het komende jaar extra aandacht geven onder meer door het empowerment programma voor jongeren voort te zetten, het toezicht uit te breiden en de sociale betrokkenheid bij de buurt te versterken door buurtinitiatieven te ondersteunen. Stadsdeelvoorzitter Herrema hierover: wij zijn blij met de positieve resultaten in de index, maar met de bewoners zien we dat er nog een aantal problemen stevig aangepakt moeten worden. Als het stadsdeel hier in slaagt, heb ik er alle vertrouwen in dat dit ook volgend jaar terug is te zien in de cijfers.