Universiteit Nyenrode

Corporate Governance Virtual Network: Commissaris zonder Code?


- PERSBERICHT - Breukelen, 11 maart 2005 De Code Tabaksblat is formeel niet van toepassing op niet-beursgenoteerde ondernemingen, maar heeft wel effect op hetgeen in het maatschappelijk verkeer wordt verstaan onder goede corporate governance. Op Nyenrode heeft een discussie plaatsgevonden met 40 ervaren commissarissen over de gevolgen van de Code Tabaksblat voor commissarissen bij niet-beursgenoteerde ondernemingen en instellingen. De uitkomsten hiervan alsmede onderzoek en vergelijking met ontwikkelingen in het buitenland door prof. dr. Hans Bakker en prof. dr. Fred van Eenennaam, vormen de basis van het white paper Commisaris zonder Code?. Beide hoogleraren bekijken het vanuit verschillende disciplines, maar zijn verenigd in het Nyenrode Corporate Governance Virtual Network.

In dit white paper wordt aandacht besteed aan de zich wijzigende rol van de commissaris in het Nederlandse ondernemingsbestuur. Het doel ervan is het nadrukkelijk aandacht vragen voor de rol van commissarissen bij niet-beursgenoteerde ondernemingen en instellingen en een nadrukkelijke professionalisering hiervan bepleiten. Uitgangspunt is hierbij dat ook voor deze groep commissarissen geldt dat het axioma van vooraf vertrouwen geven en controle achteraf niet langer houdbaar is. Een veel actievere en pro-actievere vorm van de invulling van toezicht en advies door commissarissen wordt als noodzakelijk beschouwd.

Het white paper bevat een agenda van zeven aanbevelingen waarlangs toezicht en advies voor niet-beursgenoteerde ondernemingen en instellingen zich zouden moeten verbeteren. De vraag is op welke wijze het maatschappelijke middenveld van brancheverenigingen en de overheid de noodzakelijke verdere professionalisering van de uitoefening van toezicht en advies zullen aanpakken voor de commissarissen zonder code.
Over het Nyenrode Corporate Governance Virtual Network Het Nyenrode Corporate Governance Virtual Network bestaat uit faculteitsleden van de drie scholen van Nyenrode: de Business School, de Amsterdam Nyenrode Law School en de NIVRA-Nyenrode School of Accountancy. Corporate Governance dient immers vanuit verschillende perspectieven bekeken te worden en alle perspectieven zijn nodig om een compleet overzicht te creëren. Dertien professoren en verscheidene faculteitsleden zijn in het netwerk vertegenwoordigd.

Over Nyenrode
De Nyenrode Business Universiteit bereidt mensen met talent en ambitie voor op ondernemerschap in een internationale omgeving. De universiteit biedt onder meer masteropleidingen aan op het gebied van bedrijfskunde, rechten en accountancy. Opgericht in 1946 door en voor het bedrijfsleven is Nyenrode kennis- en ervaringscentrum voor managers en ondernemers.


- EINDE BERICHT -

Noot voor de redactie (