Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

politie-inzet bij door auditteam bezochte wedstrijden

Hoge politie-inzet bij door auditteam bezochte wedstrijden

16 maart 2005

Het auditteam voetbalvandalisme is aanwezig geweest bij de wedstrijden Willem II - NAC en Feyenoord - PSV. In zijn wedstrijdverslagen komt het auditteam tot de conclusie dat de beleidsmatige voorbereiding op de wedstrijden in Tilburg en Rotterdam goed is, maar dat in de uitvoering nog diverse veiligheidsaspecten voor verbetering vatbaar zijn. Opvallend zijn verder de inspanningen in beide steden om de politie-inzet te reduceren en het (nog) niet benutten van de mogelijkheden die pasfotoregistratie en meldingsplicht bieden voor het handhaven van stadionverboden.
---

De organisatie van beide wedstrijden is door betrokken partijen grondig en goed voorbereid. De lijnen van het beleidskader voetbalvandalisme worden goed gevolgd. De lokale convenanten evenals de draaiboeken van politie en clubs zijn over het algemeen helder, volledig en goed doordacht. Een scenario voor het staken van een wedstrijd, bijvoorbeeld als gevolg van kwetsende spreekkoren, ontbreekt. Dit dient opgenomen te worden in de draaiboeken van alle clubs en politiekorpsen.

In beide speelsteden wordt gewerkt aan het terugdringen van politie-inzet. Rotterdam ziet mogelijkheden in het multi-tasken van de ME en het overdragen van politietaken aan stewards, terwijl Tilburg effect sorteert met een verbeterde inrichting van de stadionomgeving. Het auditteam onderschrijft deze ontwikkelingen, zeker tegen de achtergrond van de relatief grote politie-inzet bij de wedstrijden: 122 personen bij de C (=hoog risico) wedstrijd in Tilburg en 300 bij de B (midden risico) wedstrijd in Rotterdam. Voor beide wedstrijden geldt echter dat de gepleegde inzet goed is afgewogen tegen de omstandigheden, de risico's en tegen de inzet van stewards.

N.B.: Willem II - NAC, 14.700 bezoekers waaronder 800 NAC supporters, 130 stewards/begeleiders van Willem II en 45 van NAC. Feyenoord - PSV, 42.000 bezoekers waaronder 1600 PSV supporters, 490 stewards/begeleiders van Feyenoord en 86 van PSV.

Het wedstrijdbezoek bij Feyenoord heeft aan het licht gebracht, dat een juiste fouillering van supporters onder druk komt te staan naarmate het aanvangstijdstip van de wedstrijd nadert en er nog grote groepen supporters naar binnen moeten. Ook blijkt dat er verschil is in interpretatie over de benaming van kaartverkoop: 1 op 1 kaartverkoop betekent in Tilburg 1 extra toegangsbewijs per clubkaarthouder, terwijl dat in Rotterdam als 1 op 2 wordt aangeduid. Hierover moeten eenduidige afspraken gemaakt worden, temeer omdat deze definitieproblematiek bij meerdere BVO's speelt. Bovendien is het onwenselijk dat bij een categorie C wedstrijd per persoon twee kaarten kunnen worden gekocht. Het brengt onbekenden in het stadion en maakt ontduiking van stadionverboden eenvoudiger.

Voorts is duidelijk geworden, dat het werken met grote aantallen stewards hoge eisen stelt aan de briefing van de stewards, zeker als de politie zich meer wil terugtrekken uit het stadion..

Tenslotte blijkt in het algemeen dat clubs de mogelijkheden die er zijn om stadionverboden te handhaven beter kunnen benutten. Een meldingsovereenkomst voor civielrechtelijke stadionverboden is een goed middel om een deel van de supporters met een stadionverbod weg te houden van het stadion. In overleg met de KNVB kan de meldingsovereenkomst tegenwoordig ook op een andere plaats en door een andere instantie dan de politie worden uitgevoerd. Ten tweede biedt ook pasfotoregistratie uitkomst. BVO's kunnen, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, pasfoto's van supporters registreren voor de handhaving van huisregels en stadionverboden. Supporters gaan een contract aan met de club waarin staat vermeld dat de foto wordt gebruikt in geval van overtreding van de huisregels of het opleggen van een stadionverbod.

De conclusies en aanbevelingen uit wedstrijdbezoeken en uit onderzochte incidenten worden door het auditteam verwerkt in zijn eindrapport 2004-2005. Andere wedstrijden die dit seizoen door het auditteam zijn bezocht zijn Utrecht - Ajax en AGOVV - Go Ahead Eagels. De incidenten rondom de wedstrijd NAC - FC Groningen worden momenteel onderzocht, waarbij het (daags) vooraf treffen van supportersgroepen centraal staat. Daarnaast richt het auditteam zich dit seizoen op onder andere het beleid ten aanzien van spreekkoren en de mogelijkheden met betrekking tot pasfotoregistratie.

Het auditteam voetbalvandalisme is ingesteld door de minister van Binnenlandse Zaken bij besluit van 13 augustus 2003 en heeft tot taak om bij ingrijpende incidenten van voetbalvandalisme in Nederland kortlopend feitenonderzoek te doen en onderzoek te doen naar het voorkómen van incidenten.

Voorzitter is mevrouw A.M. Vliegenthart, oud-staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De andere leden zijn J. Franssen (Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland), C.M. Ottevanger (oud-plaatsvervangend korpschef van de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond), C.A. Bakker (oud-plaatsvervangend korpschef van de regiopolitie Utrecht), T. van Daalen (oud-Procureur-Generaal) en G.Beelen (oud-generaal bij de Marechaussee en voormalig auditor bij de KNVB).