UPC te rijk en machtig GroenLinks

16 maart 2005

Kabelaar UPC verdient goud in Nederland stelt dagblad Trouw vandaag. GroenLinks roept Minister Brinkhorst op nog eens kritisch te kijken naar de prijsontwikkeling in de kabelsector en de machtspositie van UPC.

Uit de jaarcijfers over 2004 blijkt dat het kabelbedrijf UPC op elke abonnee 87 Euro winst heeft gemaakt. UPC heeft 2,3 miljoen Nederlandse abonnees. De winst, verdiend aan Nederlandse klanten, wordt volgens het bericht ingezet om buitenlandse overnames te financieren. Dankzij de machtspositie van UPC betaalt de Nederlandse abonnee mee aan de uitbreidingsdrang van het Amerikaanse moederbedrijf Liberty Media International. GroenLinks wil weten of Brinkhorst het juist vindt dat UPC met de opbrengst van de prijsverhoging de buitenlandse investeringen betaalt.

Vragen van het lid Vendrik (GroenLinks) aan de minister van Economische Zaken over de jaarcijfers van UPC
1. Kent u het bericht Kabelaar UPC verdient goud in Nederland uit Trouw (16 maart 2005) waaruit blijkt dat UPC in 2004 zeven Euro per maand aan elke abonnee heeft verdiend?
2. Bent u van mening dat uit deze cijfers blijkt dat UPC misbruik maakt van haar marktmacht? Zo ja, wat gaat u daaraan doen, zo nee, waarom niet?
3. Deelt u de conclusie van het bericht dat de winsten die UPC in Nederland maakt worden gebruikt voor investeringen in het buitenland? Zo nee, waarom niet?
4. Vindt u het wenselijk dat UPC in Nederland de tarieven verhoogd heeft om de overnames in het buitenland te financieren? Zo ja, waarom? Zo nee, wat gaat u daar tegen doen?
5. Bent u bereid in het licht van de jaarcijfers van UPC kritisch te kijken naar de prijsontwikkelingen in de kabelmarkt? Zo nee, waarom niet?
6. Bent u bereid zo nodig de marktmacht van de kabelbedrijven in te perken? Zo ja, hoe gaat u dat doen? Zo nee, waarom niet?