Provincie Zuid-Holland

Reparatie streekplan Zuid-Holland Oost

Gedeputeerde Staten stellen aan Provinciale Staten voor om de door de Raad van State vernietigde delen van het streekplan Zuid-Holland Oost (het Groen Hart) te repareren. Het college wil voor deze delen van het streekplan nieuwe planologische regels in een speciale streekplanherziening opnemen. Tot die tijd worden bestemmingsplannen getoetst aan het in 2003 vastgestelde streekplan. Het provinciaal ruimtelijke beleid blijft onveranderd: restrictief waar nodig, ontwikkelen waar gewenst.

Begrenzing stads- en dorpsgebiedGedeputeerde Staten willen in het streekplan Oost de begrenzing van stads- en dorpsgebied door middel van contouren handhaven. GS willen de begrenzingen gaan vastleggen in de vorm van zogenaamde 'structurerende elementen'. Uitgangspunten van het college blijven de bescherming van de landschappelijke kwaliteiten van het Groene Hart en de bevordering van intensief grondgebruik in stads- en dorpsgebieden en op bedrijventerreinen. Een harde begrenzing met contouren blijft daarom nodig. De provincie Zuid-Holland sluit in de nieuwe systematiek aan bij de regelgeving zoals die voor het Groene Hart is vastgelegd in de streekplannen van de provincies Utrecht en Noord-Holland.

BentwoudHet Bentwoud is een ontwikkelingsproject van bovenregionaal belang, waarvoor Gedeputeerde Staten in bestuurlijke, financiële en juridische zin expliciet verantwoordelijkheid wil nemen. Daarom willen Gedeputeerde Staten de begrenzing en globale functieaanduiding van dit project wel vast leggen door middel van een concrete beleidsbeslissing. Dit betekent dat de Milieu Effect Rapportage moet worden geactualiseerd en aangepast moet worden aan nieuwe inzichten op het gebied van de inrichting van het Bentwoud.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22