Ingezonden persbericht


Persbericht

Reclame Code Commissie stelt Bont voor Dieren in het gelijk

Bontinstituut en pelsdierenfokkers veroordeeld wegens misleidende reclame

Amsterdam, 16 maart 2005 - De website proficiatslimbontje.nl blijkt minder slim dan de naam doet vermoeden. De Reclame Code Commissie (RCC) oordeelt dat de bonthandel op haar website misleidende en onvolledige informatie geeft over de herkomst en diervriendelijkheid van bont. De bewering van de bontbranche op haar website proficiatslimbontje.nl dat er geen honden- en kattenbont wordt verkocht in ons land is onjuist. De bontfokkers profileren zich ten onrechte als wereldleider op het gebied van dierenwelzijn. Volgens de Commissie hebben de pelsdierenfokkers deze kwalificatie niet aannemelijk kunnen maken. In haar uitspraak stelt de RCC eveneens dat niet gesteld kan worden dat pelsdieren zijn aangepast aan het leven op een pelsdierenfokkerij. Ook wordt op de website gesuggereerd dat het gefokte bont dat in Nederland verkocht wordt allemaal afkomstig is van Nederlandse pelsdieren- fokkerijen, dit is niet het geval.

In januari 2005 diende Bont voor Dieren direct een klacht in bij de Commissie tegen de nieuwe website van de bontindustrie www.proficiatslimbontje.nl, waarop reclame wordt gemaakt voor bont. De 'feiten' over de herkomst van bont die op deze website zijn gepubliceerd achtte Bont voor Dieren misleidend. De Reclame Code Commissie stelt Bont voor Dieren met deze uitspraak in het gelijk.

De initiatiefnemers van proficiatslimbontje.nl (het Bontinstituut en de vereniging van pelsdierenfokkers) probeerden onder de klacht uit te komen door te stellen dat de website niet bedoeld is om de verkoop van bont te stimuleren maar alleen gericht is op mensen die hun keuze voor bont al lang hebben gemaakt. De RCC is echter van mening dat 'de gewraakte uiting een reclame-uiting is in de zin van artikel 1 van de Nederlandse Reclame Code, aangezien niet alleen wordt beoogd mogelijke bezwaren tegen het dragen van bont weg te nemen maar tevens bont wordt aangeprezen'.

Saillant detail. Nadat Bont voor Dieren de klacht had ingediend paste de bontindustrie direct haar website aan. Aan de pagina met 'bontfeiten' werd toegevoegd dat de informatie betrekking heeft op 'de bij het Nederlands Bont Instituut aangesloten verkooppunten'.Volgens de website van het Bontinstituut www.bontwijzer.nl zijn er slechts vier bontzaken aangesloten bij het bontinstituut, inclusief hun eigen bontcentrum. Het Nederlands Bont Instituut lijkt gezien hun marginale aantal leden geen betrouwbare informatie te kunnen geven over het bont dat in Nederlandse winkels verkocht wordt.

Bont voor Dieren is verheugd met de uitspraak van de Reclame Code Commissie en hoopt dat de bontbranche de aanbeveling van de RCC over zal nemen om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Meer informatie:

Drs Lieke Keller, directeur Bont voor Dieren, (020) 676 66 00 of 06 12 66 71 07

St. Bont voor Dieren
Postbus 92044
1090 AA Amsterdam