Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

16-03-2005

Installatie leden van De Jonge Akademie
Vandaag heeft minister Maria van der Hoeven van OCW de eerste veertig leden van De Jonge Akademie officieel als lid geïnstalleerd.

De Jonge Akademie bestaat uit jonge onderzoekers die minder dan tien jaar geleden zijn gepromoveerd, zich reeds wetenschappelijk hebben onderscheiden, en over een brede belangstelling voor de wetenschap beschikken.

De Jonge Akademie (DJA) heeft tot doel jonge onderzoekers:
* actief in aanraking te brengen met vakgebieden buiten het eigen specialisme en met de mogelijkheden van interdisciplinair onderzoek;

* aan te moedigen visies te ontwikkelen op de toekomst van het eigen vakgebied en aangrenzende vakgebieden, en op het te voeren wetenschapsbeleid;

* te stimuleren hun wetenschappelijke inzichten in de maatschappij uit te dragen;

* te steunen in hun eigen ontwikkeling als wetenschapsbeoefenaar.

Na een openbare selectieprocedure heeft de KNAW veertig jonge onderzoekers voor vijf jaar tot lid van De Jonge Akademie benoemd. Het zijn 17 vrouwen en 23 mannen verspreid over alle disciplines en afkomstig van Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstituten.
* De leden van De Jonge Akademie

Tijdens de installatiebijeenkomst heeft De Jonge Akademie zichzelf aan publiek en pers gepresenteerd. Hun presentaties zijn hier in pdf en powerpoint beschikbaar.

* Catholijn Jonker, voorzitter bestuur De Jonge Akademie, introduceert de Jonge Akademie (pdf) (bijbehorende powerpointpresentatie)

* Julliette Walma van der Molen spreekt over 'Wetenschap in de maatschappij' (pdf) (bijbehorende powerpointpresentatie)
* Bert-Jaap Koops spreekt over 'Inhoud en interdisciplinariteit' (pdf) (bijbehorende powerpointpresentatie)

* Bas ter Haar Romeny spreekt over 'Wetenschapsbeleid' (pdf) (bijbehorende powerpointpresentatie)

Zie voor meer informatie over De Jonge Akademie: http://www.knaw.nl/organisatie/dja.html