Rechtbank Middelburg


Ingang gerechtsgebouw voorzien van scanstraat

Nieuwe beveiligingsmaatregel moet veiligheid en privacy vergroten

De ingang van het gerechtsgebouw is voorzien van een scanstraat. Op 2 maart is een röntgenmachine geïnstalleerd en vond ingebruikname plaats. Met de nieuwe maatregel blijft niet alleen de veiligheid van bezoekers en medewerkers gewaarborgd, maar wordt ook de privacy van bezoekers vergroot.

Met de scanstraat kunnen gerechtsbodes aanzienlijk eenvoudiger tassen van bezoekers inspecteren. Tot nu toe werden de bezoekers van het gerechtsgebouw onderworpen aan een stevige inspectie en moesten meegenomen tassen open ter controle. Menig aktetas, schoudertas of rugzak werd dan 'omgekieperd'. Met de nieuwe machine behoort dit tafereel tot het verleden. De tas gaat nu door een röntgenmachine en de bode ziet op zijn of haar scherm de inhoud van de tas. Alleen bij een dubieuze inhoud gaat de tas nog open.

Volgens beveiligingsfunctionaris C. Coppen heeft de nieuwe manier van werken voordelen: "Bezoekers hebben meer privacy doordat tassen niet meer direct open gemaakt moeten worden. Daarnaast wordt het werk voor de bodes aangenamer maar vooral ook veiliger. Zij hoeven niet meer met hun handen in de tas." Ook is er een snellere doorstroming te verwachten. Nu veroorzaakt de ingangscontrole regelmatig een verstopping. Na de inwerkperiode van de bodes lijkt dat probleem straks sterk gereduceerd te zijn.

Bron: Rechtbank Middelburg
Datum actualiteit: 16 maart 2005 Naar boven