Gemeente Utrecht

maatregelen tegen besmettingsgevaar legionella in Forum Waterwin

De aannemer van Forum Waterwin, een multifunctioneel gebouw in Leidsche Rijn, heeft op 15 maart j.l. de legionellabacterie aangetroffen in de waterleiding van het gebouw. Een risicovolle besmetting werd aangetroffen bij één scheidsrechtersdouche. Het betreft hier een douche in een aparte kleedkamer voor scheidsrechters. De gemeente Utrecht is eigenaar van dit gebouw en heeft direct na de constatering de eerste maatregelen getroffen. Alle douches in het gebouw werden afgesloten. Daarmee is het gevaar van besmetting tegengegaan.

Inmiddels zijn de directeuren van de drie basisscholen telefonisch en schriftelijk geïnformeerd over waar de besmetting is geconstateerd, of er eventuele risico's zijn en wat de vervolgprocedure is. De directeuren lichten de ouders via een brief in. Ook de directeuren van wijkwelzijnsorganisatie DOENJA, het Utrechts Centrum voor de Kunsten en de Bibliotheek zijn geïnformeerd.

De gemeente heeft volgens de procedure vandaag bij het Ministerie van VROM melding gemaakt van de besmetting. VROM bepaalt verder de te nemen technische maatregelen. De gemeente zal vervolgens samen met de installateur die technische maatregelen uitvoeren.

Besmetting met legionella vindt alleen plaats bij verneveling. De kans op besmetting van de huidige gebruikers is daardoor klein tot nihil. Aangezien de legionellabesmetting in de scheidsrechtersruimte is geconstateerd, is het uiterst onwaarschijnlijk dat er kinderen zijn blootgesteld aan de bacterie. Het leek de gemeente en de directeuren desondanks goed om maatregelen te treffen, waaronder het informeren van de ouders. De douches zijn afgesloten, waardoor de kleedkamers voor de kinderen wel kunnen worden gebruikt.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met June Schotborgh, communicatie OGU, tel 030 286 37 83 of Hans Scholten, bestuurscommunicatie, tel. 030 286 10 15 of 06 250 327 39.