Gemeente Alphen aan den Rijn

onvoldoende marktwerking

Persbericht nr. 13 Geen tariefsverhoging door onvoldoende marktwerking

14 maart 2005

Uitkomst arbitragezaak gemeente versus Casema:

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft de arbitragezaak tegen Casema gewonnen. De gemeente is op alle fronten in het gelijk gesteld. Volgens de arbiters is er tot op heden nog onvoldoende sprake van vrije marktwerking. Zolang dit het geval is, mag Casema de tarieven voor de circa 27.000 Alphense abonnees niet verhogen en betalen zij circa vijf euro per maand minder dan de abonnees in de omliggende gemeenten.

In april 2000 heeft de gemeente Alphen aan den Rijn het kabelnetwerk verkocht aan Casema. Daarbij is onder andere contractueel vastgelegd dat de tarieven pas worden vrijgegeven als er voldoende vrije marktwerking is. Zolang dit niet het geval is, zouden de tarieven uitsluitend met het inflatiepercentage mogen stijgen.

Begin 2004 verhoogde Casema desondanks de tarieven. Volgens het bedrijf zou het met de gemeente gesloten contract dat inmiddels mogelijk maken. De gemeente was het daar niet mee eens en heeft toen een kort geding en een bodemprocedure aangespannen. De rechter stelde in april 2004 de gemeente in het gelijk. Casema is daartegen inmiddels in beroep gegaan. De uitspraak van deze rechtszaak wordt in het najaar verwacht. Gelet op de uitspraak van het Hof in Amsterdam in een vergelijkbare zaak heeft de gemeente Alphen aan den Rijn alle vertrouwen in de uitkomst.

Eind 2004 hebben Casema en de gemeente besloten om de vraag over de marktwerking aan een college van deskundigen voor te leggen. Deze arbiters zijn -net als de gemeente- tot de conclusie gekomen dat er nog onvoldoende marktwerking is om de consument te beschermen tegen hoge tarieven. Dit betekent dat Casema de tarieven voorlopig nog niet mag verhogen.

PORTEFEUILLEHOUDER: B. WIENBELT
Voor informtie: Karin Bekker, afdeling Communicatie, tel. 0172-465263

Reageer op deze pagina | Disclaimer

Deze pagina is bijgewerkt op: 16-03-2005 16:15
© copyright gemeente Alphen aan den Rijn
URL huidige pagina:
http://www.alphenaandenrijn.nl/smartsite.htm?id=16659