Gemeente Alphen aan den Rijn


Persbericht nr. 14 Schooljeugd veiliger door het centrum

16 maart 2005

Veilige school-thuis-route voor Bonifaciusschool:

Basisschool Bonifacius, de politie en de gemeente hebben woensdag 16 maart 2005 afgesproken zich in te spannen om de verkeersveiligheid op de school-thuis-route te verbeteren. Dit wil men bereiken door aanpassingen in de infrastructuur rond de school en op de routes naar de school. Maar ook door aandacht te schenken aan verkeerseducatie. De school heeft daartoe een school-thuis-routeplan opgesteld en vandaag aan wethouder Hans Groen in 't Wout overhandigd. Met de ondertekening van de intentieverklaring hebben partijen afgesproken zich te zullen inspannen om de voorstellen uit het school-thuis-routeplan te realiseren.

Het plan gaat in op de problemen die kinderen tegenkomen, aanpassingen op de school-thuis-route en in de omgeving van de school, verkeerseducatie op school, aanstelling van verkeersouders en introductie van de verkeersleerkracht op school. De regionale verkeersleerkracht is met ingang van het schooljaar 2004/2005 door de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid Rijnstreek aangesteld en werkt inmiddels op circa 10 basisscholen in de Rijnstreekgemeenten. Verkeersouders zijn vrijwilligers die op school zorgen voor ondersteuning en uitvoering van verkeersprojecten en -onderwerpen in samenwerking met de leerkrachten.

Het school-thuis-routeplan is opgesteld door een werkgroep, waarin zijn vertegenwoordigd ouders en directie van de Bonifaciusschool, gemeente Alphen aan den Rijn, Politie Hollands Midden (district Rijn- en Veenstreek), werkgroep verkeersveiligheid Alphen aan den Rijn en de Schoolbegeleidingsdienst Midden Holland/Rijnstreek.

Dit jaar kunnen ook de andere basisscholen in Alphen aan den Rijn centrum en omgeving en in Aarlanderveen en Zwammerdam worden benaderd met de vraag om een school-thuis-routeplan op te stellen.

De werkgroep verkeersveiligheid is in 2000 gestart om basisscholen te benaderen met het doel om samen met ouders van schoolgaande kinderen, directie en leerkrachten, wijkagent en de Schoolbegeleidingsdienst te komen tot het opstellen van een school-thuis-routeplan. De scholen kunnen hier ook zelf om vragen.

De afgelopen jaren zijn al school-thuis-routeplannen opgesteld voor de basisscholen De Fontein, De Meridiaan, De Wereldwijzer, Samen op Weg, Rehoboth, De Tamboerijn en De Rank. Daarnaast zijn voor deze scholen verkeerseducatieplannen opgesteld en zijn er verkeersouders op school aangesteld.

Pilot 'Scholieren - herkenbaar - voorzichtig'
Eind januari van dit jaar is het startstein gegeven voor de pilot "Scholieren - herkenbaar - voorzichtig". Doel van de pilot is het verbeteren van de herkenbaarheid en veiligheid van groepen scholieren. Aan de leerlingen van groep 7 en 8 van de Bonifaciusschool zijn daarvoor gele 'smiley' hesjes uitgereikt. Voor de pilot is de keuze gevallen op de Bonifaciusschool, omdat deze school gebruik maakt van meerdere locaties. Het dragen van herkenbare kleding tijdens groepsactiviteiten (lopend of per fiets) onder schooltijd, maakt dat de 'groep' in het verkeer extra opvalt. Ook de begeleiders dragen een dergelijke hes. Door de 'smiley' op de veiligheidshesjes af te beelden is aansluiting gezocht bij het project 'school-thuis-route'. De pilot duurt tot het einde van het schooljaar 2004/2005 en is een initiatief van de Regionale projectgroep Verkeersveiligheid Rijnstreek

Speerpunt collegeprogramma
Aandacht voor de (verkeers)situatie bij scholen is één van de speerpunten in het collegeprogramma 2002-2006. Daarbij gaat het zowel om de veiligheid op de school-thuis-route als om de bereikbaarheid van de scholen met auto's. Door het halen en brengen van de kinderen met auto's ontstaan in de directe omgeving van de scholen onveilige situaties. Daarnaast lopen of fietsen groepen scholieren van de basisschool, meestal begeleid door een leraar of een ouder, dagelijks naar een andere locatie, zoals een gymlokaal, het bezoeken van het zwembad, een verkeersopdracht buiten of naar de buitenschoolse opvang. Kinderen letten niet altijd op de veiligheid.

PORTEFEUILLEHOUDER: J.M.C.M. GROEN IN 'T WOUT
Voor Informatie: afdeling Communicatie, Toos Groeneweg, telefoon 0172 465 673

Reageer op deze pagina | Disclaimer

Deze pagina is bijgewerkt op: 16-03-2005 16:15
© copyright gemeente Alphen aan den Rijn
URL huidige pagina:
http://www.alphenaandenrijn.nl/smartsite.htm?id=16660