Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Startconferentie WMO zeer druk bezocht

Nieuwsbericht, 16-3-2005

Amsterdam en Utrecht behoren tot de gemeenten die zijn geselecteerd om deel te nemen aan de ontwikkeltrajecten voor de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Wethouders van alle gemeenten waren vandaag bijeen in Maarssen waar staatssecretaris Ross onder meer de lijst van geselecteerde gemeenten bekend maakte. Ook gemeenten die niet werden geselecteerd kunnen toch aan de slag met delen van het Wmo-traject.

Gemeenten worden met de nieuwe Wmo verantwoordelijk voor bijvoorbeeld leefbaarheid en samenhang in buurten en wijken, mantelzorg en voorlichtingsloketten. Binnenkort debatteert de Tweede Kamer over de wetstekst van de Wmo, die vanaf 2006 stapsgewijs moet worden ingevoerd.

De uitverkoren gemeenten voor de ontwikkeltrajecten zijn: Waalwijk, Breda, regio Eindhoven, Hoogeveen, Almere, Leeuwarden, regio Zuidwest Friesland, Nunspeet, Doetinchem, gemeente Groningen, samenwerkingsverband Wonen, Welzijn, Zorg Groningen, regio Zuid-Limburg, Helden (namens Kessel, Maasbree en Meijel), Amsterdam, Haarlem, Kampen, Enschede, Utrecht, gewest Eemland, Middelburg, Hulst, regio Drechtsteden, samenwerkingsverband Midden-Holland, regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden, Ede-Veenendaal en het samenwerkingsverband tussen Schermer, Beemster en Zeevang en Graft-De Rijp.