ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV waarschuwt werkgevers

ABVAKABO FNV roept werkgevers in de publieke sector een constructieve houding in te nemen in de CAO-onderhandelingen. De grootste bond in de publieke sector heeft tot nu weinige resultaten kunnen boeken in de onderhandelingen. 'Ruim vier maanden na het sluiten van het Museumplein akkoord wordt onze achterban onrustig en dat begrijp ik wel', zegt Ronald Paping, CAO-coördinator van ABVAKABO FNV. Volgens Paping wordt het tijd dat er akkoorden gesloten gaan worden. 'Onze leden hebben daar recht op. Ze hebben niet voor niets eind vorig jaar actie gevoerd'. Als de houding van de werkgevers niet verandert, sluit ABVAKABO FNV acties niet uit.

Creativiteit en innovatie
ABVAKABO FNV mist vooral creativiteit en innovatie bij de werkgevers. Volgens de bond gaat het er juist in deze tijd om naar nieuwe wegen te zoeken waardoor zoveel mogelijk mensen tegen acceptabele arbeidsvoorwaarden aan het werk kunnen blijven. 'Je moet mensen weerbaar maken zodat ze wanneer hun baan op de tocht staan, in staat zijn snel werk te vinden. We hebben daarvoor al de nodige voorstellen richting werkgevers gedaan', aldus Paping.

Speerpunten
ABVAKABO FNV zet tijdens de onderhandelingen in op vier speerpunten: loon, doorbetaling tweede ziektejaar, werkzekerheid en een regeling voor VUT, Prepensioen en Levensloop. 'Het is onbegrijpelijk dat de werkgevers in de publieke sector blijven vasthouden aan een nullijn. De wervingspositie van de publieke sector als werkgever komt daarmee verder onder druk te staan', zegt Paping. Volgens hem maakt het kabinet hiermee een investering van 1,8 miljard euro die gedaan is in de arbeidsvoorwaarden in de publieke sector ongedaan. Vier jaar geleden constateerde de commissie van Rijn dat er de publieke sector er niet in slaagde voldoende gekwalificeerd personeel aan te trekken. Op basis van de bevindingen van de commissie is er de afgelopen jaren geïnvesteerd in de arbeidsvoorwaarden in de publieke sector. 'Juist op het moment dat de publieke sector in verband met de vergrijzing meer mensen nodig heeft, moet je blijven investeren in de kwaliteit van de arbeidsvoorwaarden', zegt CAO-coördinator Paping.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Kees Verhagen voorlichter (079) 35 36 380 (06) 55 75 08 89

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.

16 mrt 05 17:18